Veilige communicatie is essentieel voor militairen in het veld. Daarom wordt hun persoonlijke radiocommunicatieapparatuur voorzien van Nederlandse cryptografie. Het digitaal versleutelen van de verzonden en ontvangen informatie voorkomt verstoring en afluistering. Defensie tekende maandag het contract voor deze opdracht met NIDV-deelnemer Technolution.

De firma Elbit maakt de radiocommunicatieapparatuur en stuurt deze naar Nederland. Hier plaatst Technolution een door Nederland ontworpen crypto-module in de radio en in de Raptor. Dit laatste is een soort tablet voor de militair in het veld om het gevecht digitaal te volgen.

De landmacht koppelt het systeem weer aan het battlefield management systeem. Hierdoor kunnen commandanten in voertuigen en commandoposten overzicht houden over hun mensen en het gevecht. Dit verbetert de situational awareness (kennis van een situatie) op alle niveaus aanzienlijk. Om de koppeling veilig te maken, produceert Technolution ook een dataveiligheidsfilter. Defensie ontwikkelt de software die hiervoor nodig is.

Koploper

Directeur Projecten van de Defensie Materieel Organisatie commandeur Dick Kreiter: “De Nederlandse krijgsmacht behoort met de nieuwe radiocommunicatieapparatuur tot de koplopers binnen de NAVO als het gaat om de verbindingen van de uitgestegen militair. Hiermee zorgen we dat we de huidige elektronische oorlogvoering van de tegenstander het hoofd kunnen bieden.”

STRONG

De radiocommunicatieapparatuur is onderdeel van STRONG (Soldier Transformation OnGoing). Dit programma omvat de vervanging van alle persoonlijke uitrusting en kleiding van militairen de komende jaren.

Op dit moment beheerst onzekere beschikbaarheid van elektronicacomponenten de wereldmarkt. Samen met Technolution wordt bekeken hoe is te voorkomen dat dit de planning overhoop gooit. Volgens de planning stroomt de apparatuur vanaf eind 2022 binnen.

Overgenomen van: Defensie.nl

Laatste nieuws

Nieuws: 05-01-2024

Technolution Prime intensiveert rol in beschermen staatsgeheimen

Technolution Prime introduceert nieuwe datadiodes, geeft de lijnvercijfering voor versleutelde communicatie een upgrade en schroeft de productiecapaciteit op met een eigen assemblagelocatie.  Ook staan er nieuwe productintroducties op stapel. Het bedrijf intensiveert hiermee zijn positie als producent van crypto-producten en cross-domain oplossingen voor de Nederlandse markt.
NIVP|Innovatie|Industrie Nieuws

Nieuws: 20-11-2023

Programma Foxtrot gaat volgende fase in

Defensie moet sneller, beter en effectiever optreden. Daarvoor is betrouwbare, veilige en snelle communicatie tussen alle (mobiele) platformen van de krijgsmacht onmisbaar. Dit programma, Foxtrot, is één van de grootste projecten voor Defensie in de komende jaren. De publicatie van de A-brief, gelijktijdig met het eerste project (B-brief Militaire transmissie brengt deze ambitie dichterbij. Met deze leeswijzer helpen we Defensie en de sector in bekendheid van behoefte en Nederlandse bijdrages. Download direct: De Kamerbrief DMP-A Programma Foxtrot B-brief project Militaire Transmissie Bouwblok (MTBB)
NIVP|Defensie|Algemeen

Nieuws: 06-07-2023

JIVC Leveranciersdag geeft startschot voor dialoog

In het Marine Etablissement Amsterdam organiseerde het Joint Informatie Voorziening Commando (JIVC) van Defensie vandaag de JIVC Leveranciersdag. Aan bod: hoe versnelt en verbetert Defensie haar IT op continuïteit, groot materieel, projecten, en grote programma’s? Sluitstuk van de dag was de opening van de inschrijving voor IT-tafels, waar Defensie en geïnteresseerde partijen de uitdaging aangaan.
NIVP|Defensie|Algemeen