Jan Gmelich Meijlingscriptieprijs

De Jan Gmelich Meijling (JGM) Scriptieprijs wordt sinds 2016 door de NIDV uitgereikt tijdens de NIDV Exhibition Defence and Security (NEDS). Het doel van de scriptieprijs is het bevorderen van actueel en relevant onderzoek in het belang van de publieke veiligheid.

Elk jaar worden er vele scripties ingezonden door 5 verschillende instellingen zoals de Politie Academie, Instituut voor Fysieke Veiligheid, Nederlandse Defensie Academie en Nederlandse universiteiten en hogescholen. Daaruit worden drie scripties genomineerd door een vakjury. De jury beoordeelt de scripties beoordeeld op academisch niveau, maatschappelijke meerwaarde, bijdrage aan het verbeteren van de publieke veiligheidsorganisaties, commerciële aantrekkelijkheid en mate van vernieuwing. De jury wordt voorgezeten door Defensie. De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro, en een uitnodiging voor een zomerse vaardag van de Koninklijke Marine.

Genomineerden en prijswinnaars Jan Gmelich Meijlingprijs

2022

Damy Zilver, NLDA (Prijswinnaar)
Maarten Adams, TU Delft
Martin de Jong, NIPV

2021

Irina Tziamali, NLDA (Prijswinnaar)
Lars van der Hoeven, UTwente
Laurens Jonkheijm, TU Delft

2020

Lonneke van Bemmel, NLDA (prijswinnaar)
Pascal Martens, Politieacademie
Koen Snel, TU Delft

2019

Iris Waterlander, KMar (prijswinnaar)
Stan Duijf, Politieacademie
Ramon Duivenvoorden, TU Delft

2018

Eva Bontje, NLDA  (prijswinnaar)
Roy Kok, TU Delft
Christiaan Leibbrandt, NLDA

2017

Perry Eeuwijk, NLDA (prijswinnaar)
Jeroen Albers, NLDA
Donald Eppingbroek, NLDA

2016

Evelien Aangeenbrug, Politieacademie (prijswinnaar)
Louis Elling, NLDA
Simon de Vries, Universiteit Twente

Drs. J.Ch. (Jan) Gmelich Meijling (1936-2012)

Voorzitter NIDV (2005-2012)

Jan Gmelich Meijling was een voormalig marineman en oud-burgemeester die in het eerste kabinet-Kok (1994-1998) staatssecretaris van defensie (materieelbeleid en persoonszaken) was. Hij bracht zijn jeugd deels door in Nederlands-Indië en volgde na de middelbare school in Nederland een marineopleiding. Was onder meer actief in Nieuw-Guinea en daarna ambtenaar op het ministerie van Defensie. Van 2005 tot 2012 was hij voorzitter van de NIDV. Hij stond bekend als flamboyante bestuurder, die op een soepele manier in vele geledingen van het maatschappelijk leven leiding gaf.