In het Marine Etablissement Amsterdam organiseerde het Joint Informatie Voorziening Commando (JIVC) van Defensie vandaag de JIVC Leveranciersdag. Aan bod: hoe versnelt en verbetert Defensie haar IT op continuïteit, groot materieel, projecten, en grote programma’s? Sluitstuk van de dag was de opening van de inschrijving voor IT-tafels, waar Defensie en geïnteresseerde partijen de uitdaging aangaan.

[We hebben] een duidelijke boodschap aan de markt: help ons de slagkracht van Defensie te vergroten. Het aandeel (...) van IT is cruciaal: zonder IT vliegt, vaart en rijdt er niets.
Michiel Borgers, directeur JIVC

De uitdaging voor Defensie

Een volle dag trok JIVC op het Marine Etablissement Amsterdam uit voor relatiebeheer met 400 bestaande en nieuwe leveranciers en partners. De reeds 4.000 mensen sterke organisatie staat dan ook voor grote uitdagingen: 65.000 Defensieprofessionals aan altijd betrouwbare IT helpen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Boudewijn Boots en plv. Commandant Landstrijdkrachten Jean Paul Duckers wonden er geen doekjes omheen: de veiligheid en stabiliteit van Nederland en de internationale rechtsorde staan onder enorme druk, en alle zeilen moeten bijgezet om hen te waarborgen.

Plannen en programma’s voor deze versterking krijgen steeds scherper in beeld wat nodig is. De Defensiestrategie Data Science en AI van 9 juni zag uitwerking in de Beleidsvisie Informatiegestuurd Optreden. Lopende en aanstaande projecten als Grensoverschrijdende IT en Foxtrot zullen bepalen of Multidomein Optreden inderdaad Defensie toekomstbestendige slagkracht zal geven. In totaal kan Defensie beschikken over €1,2 miljard voor het complete portfolio.

De uitdaging voor IT-partijen in Defensie en veiligheid

IT is weliswaar verbonden met alles wat Defensie en de Defensiesector presteren, maar heeft wel een eigen logica. Werk van deze aard laat zich niet direct vertalen naar perfect verpakte deelproblemen, of oplossen door meer geld, mensen, of transacties. Wil Defensie de nodige externe kennis en technologie verwerven en gebruiken, dan zal ze dat rechtmatig moeten doen, net zoals marktpartijen alleen een uiteindelijk rendabel portfolio aan werk kunnen hebben. Experts en vakmensen zijn aan beide kanten beperkt beschikbaar, en risico’s niet perfect voorspelbaar.

Toch hoeven commitment en een probleemoplossende houding niet te wachten op dichtgetimmerde afspraken, sterker nog, die gaan eraan vooraf. Hierom lichtte kwartiermaker strategisch partnerschapsmanagement Dennis Gooijer de IT-tafels toe: één open gesprek per knelpunt, waarvoor iedereen met de bereidheid door te pakken zich kan inschrijven. Uitkomsten hiervan komen bij de concreetste projecten en hoogste politieke niveaus terecht.

Schrijf u in voor een IT-tafel

Bekijk de aftermovie

 

Laatste nieuws