Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer d.d. 14 juli 2023 een aantal hervormingen in exportcontrole aangekondigd, die Nederlandse defensietechnologie beter inzetbaar maakt in Europa. Hierdoor kunnen Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven een actievere rol spelen in de Europese ontwikkeling van defensiecapaciteiten.

Het kabinet maakt zo werk van een gelijkwaardiger Europees speelveld en betere mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om te participeren in Europese consortia. “Versterking van de Europese defensie kan niet zonder versterking van het Europese defensiebedrijfsleven. Deze stap verbetert de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om Europees samen te werken met andere defensiebedrijven, zeker ook in het kader van het Europees Defensie Fonds” aldus Hans Huigen, directeur NIDV.

Download de volledige brief

Laatste nieuws

Nieuws: 08-09-2023

Jaarbijeenkomst Platform Trade Compliance: grensoverschrijdende technologie

Het NIDV Platform Trade Compliance (NPTC) was dinsdag 5 september te gast bij NLR in Amsterdam. 45 deskundigen uit het werkveld deelden ervaringen in de exportcontrole van gecontroleerde technologie en kennis.
NPTC|Handel en export|NIDV nieuws

Nieuws: 05-09-2022

Dialoog centraal bij werkbezoek afdeling wapenexportbeleid

“Hoe kunnen we de goede dingen goed doen?” Ziedaar de vraag waar iedereen die zich met export compliance en vergunningen bezighoudt soms tegenaan loopt. Op 31 augustus bracht een delegatie van medewerkers van de afdeling Wapenexportbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken een werkbezoek aan SEKO als gastheer van het NIDV-Platform Trade Compliance. Het doel van de dag was een aantal nieuwe medewerkers inzicht te geven in de compliance-processen en vergunningstrajecten binnen de veiligheidssector.
NPTC|Handel en export|NIDV nieuws

Nieuws: 21-07-2022

Export van de veiligheidssector blijft stabiel: Exportbeleid 2021 gepubliceerd

De exportvergunningen die het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 heeft afgegeven laten een stabiele trend zien in de export van de Nederlandse veiligheidssector. De totale waarde van de afgegeven vergunningen in 2021 bedroeg € 928 miljoen. Dat is een stijging ten opzichte van 2020 (€ 701 miljoen) en vergelijkbaar met 2019 (€ 923 miljoen). Daarbij laat de export naar Midden-Oosten en Azië een dalende trend zien.
NPTC|Handel en export|Algemeen