Het NIDV Platform Trade Compliance (NPTC) was dinsdag 5 september te gast bij NLR in Amsterdam. 45 deskundigen uit het werkveld deelden ervaringen in de exportcontrole van gecontroleerde technologie en kennis.

Het NPTC zet zich in om kennis van wet- en regelgeving op het gebied van export te verhogen. De presentatie van Buitenlandse Zaken over de ontwikkelingen in exportbeleid van militaire en strategische technologie was dan ook zeer waardevol gezien de grote ontwikkelingen binnen Europa en het Nederlandse exportbeleid. Een goed functionerend vergunningsstelsel kan alleen werken wanneer dit ook administratief en praktisch toepasbaar is. De dialoog hierover tussen de aanwezigen werd daarmee zeer gewaardeerd.
Ook het ministerie van Defensie zelf heeft zich bij uitvoer van afgestoten of gedeelde technologie te houden aan juridische kaders, wat zij uiteenzette. Als bijzondere casus gaf Cerina Idema van GKN Fokker een kijkje onder de motorkap van Amerikaanse wetgeving, waar dan ook ter wereld geldig voor Amerikaans materieel en gerelateerde kennis.

Proactieve dialoog en groter begrip tussen regelgeving, uitvoering en werkpraktijk maken dat Nederlandse partijen betrouwbaar en veilig kunnen werken. De NIDV blijft zich hiervoor inzetten.

Laatste nieuws

Nieuws: 18-07-2023

Kabinetsbrief exportcontrolebeleid

Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer d.d. 14 juli 2023 een aantal hervormingen in exportcontrole aangekondigd, die Nederlandse defensietechnologie beter inzetbaar maakt in Europa. Hierdoor kunnen Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven een actievere rol spelen in de Europese ontwikkeling van defensiecapaciteiten.
NPTC|Handel en export|Algemeen

Nieuws: 05-09-2022

Dialoog centraal bij werkbezoek afdeling wapenexportbeleid

“Hoe kunnen we de goede dingen goed doen?” Ziedaar de vraag waar iedereen die zich met export compliance en vergunningen bezighoudt soms tegenaan loopt. Op 31 augustus bracht een delegatie van medewerkers van de afdeling Wapenexportbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken een werkbezoek aan SEKO als gastheer van het NIDV-Platform Trade Compliance. Het doel van de dag was een aantal nieuwe medewerkers inzicht te geven in de compliance-processen en vergunningstrajecten binnen de veiligheidssector.
NPTC|Handel en export|NIDV nieuws

Nieuws: 21-07-2022

Export van de veiligheidssector blijft stabiel: Exportbeleid 2021 gepubliceerd

De exportvergunningen die het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 heeft afgegeven laten een stabiele trend zien in de export van de Nederlandse veiligheidssector. De totale waarde van de afgegeven vergunningen in 2021 bedroeg € 928 miljoen. Dat is een stijging ten opzichte van 2020 (€ 701 miljoen) en vergelijkbaar met 2019 (€ 923 miljoen). Daarbij laat de export naar Midden-Oosten en Azië een dalende trend zien.
NPTC|Handel en export|Algemeen