Waar lopen bedrijven zoal tegenaan bij het zakendoen met Defensie? Hoe zit het precies met Industriële Participatie (IP)? Wat zijn de laatste ontwikkelingen binnen EU en NATO? Is deelname aan beurzen of Partners International Business (PIB)-programma’s interessant voor mijn bedrijf? Hoe zit het bij Defensie precies met prototypen, leaseconstructies en raamcontracten? Deze thema’s en vragen kwamen aan bod op de Regiodag bij gastheer VIRO in Echt met deelname van bedrijven uit de regio Limburg en Brabant. Een uitgebreid team van het Commando Materieel en IT (COMMIT) was aanwezig, net als vertegenwoordigers van Politie en Commissariaat Militaire Productie. Onderlinge kennismaking, presentaties en 1-op-1-gesprekken in de middag maken samen een geslaagde formule.

Diepgravend contact

Regiodagen bevorderen sinds 2016 het contact tussen de COMMIT-top, het commissariaat militaire productie van EZK en de nationale politie, met iedere keer ongeveer een negental bedrijven, vooral MKB. Naast delegatieleider generaal-majoor Ludy Schmidt (Plaatsvervangend Commandant COMMIT) was in het COMMIT-team eveneens aanwezig Kolonel Heinz Kools (Hoofd afdeling Algemene In- en Verkoop), mevr. Els Brands (Senior beleidsadviseur NAVO-expert) en Majoor reservist Arjan roos (Hoofdofficier toegevoegd P-COMMIT).

Informatie-uitwisseling overheid- bedrijven

Het ochtendprogramma omvatte presentaties van gastheren Martin Dibbets (Directeur VIRO Nederland), dhr Masso Ghaoui (Commissariaat Militaire Productie) en Generaal-majoor Ludy Schmidt (COMMIT). Aanwezige deelnemers waren: Eurotempest, Collins Aerospace, Neways Defence Electronics, Gemco Mobile Safety, Safety Masters, Avient, Nedinsco en GKN Fokker. Na de rondleiding langs de engineering-en designafdelingen van VIRO vonden in het middagprogramma de genoemde 1-op-1-gesprekken plaats.

Over de gastheer

VIRO is opgericht in 1968 door twee ingenieurs, de heren Visser en Roerink. VIRO is een open en vooruitstrevend ingenieursbureau, gespecialiseerd in Product System Engineering, Machinebouw en Industriële Projecten, met inmiddels 900 medewerkers over 14 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. In de Defensie-en Veiligheidssector zijn ze actief in de autotechniek, het maritiem domein, en luchtvaartsimulatie.