In 2021 heeft Defensie een verbeterd meet- en regelvoertuig gekregen, die de stoorzenders (Jammers) tegen radio controlled Improvised Explosive Devices (IED’s) valideert. Dat gebeurt met TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M).

IED’s worden in veel gevallen op afstand tot ontploffing gebracht en dat gebeurt via uiteenlopende draadloze technieken, variërend van mobiele telefoons tot deurbellen. Om de signalen ervan in een breed elektromagnetisch spectrum te onderdrukken, maakt Defensie voor zowel persoons- als voertuigbeveiliging gebruik van stoorzenders, Jammers genaamd. Deze apparatuur programmeren en laten werken kan met behulp van de TESLA-M; een hoogwaardige mobiele meetopstelling waarmee diverse soorten Jammerconfiguraties zijn te beproeven.

Medio 2020 heeft de Defensie Materieel Organisatie een contract hiervoor toegekend aan Rohde & Schwarz Benelux (hoofdaannemer) in samenwerking met partner Contour Advanced Systems (integrator). Het contract omvat de levering van state-of-the-art meetinstrumenten voor inbouw in een bestelwagen. Daarnaast maakt een 9-jarig onderhoudsprogramma onderdeel uit van het contract.

De state-of-the-art-meetinstrumenten zijn geïnstalleerd in een 4×4 Mercedes Sprinter bestelwagen. Het initieel ontwerp van de TESLA-M is in de afgelopen maanden verfijnd, in samenwerking met de gebruikers vanuit het Defensie Expertise Centrum, DEC-IED en specialisten van TNO.

Vanwege de geldende corona-beperkingen heeft de officiële overdracht aan de Defensie Materieel Organisatie in januari 2022 plaatsgevonden. Namens hun organisaties ondertekenden Kol Stoetman (DMO) en de heer Walraven (RSBNL) de Acceptatieverklaring en na een korte presentatie van het systeem was de overdracht voltooid.

Rohde & Schwarz is er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan dit systeem, waardoor militairen beter beschermt zijn tegen dit soort huidige en toekomstige dreigingen.

Laatste nieuws