In 2021 heeft Defensie een verbeterd meet- en regelvoertuig gekregen, die de stoorzenders (Jammers) tegen radio controlled Improvised Explosive Devices (IED’s) valideert. Dat gebeurt met TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M).

IED’s worden in veel gevallen op afstand tot ontploffing gebracht en dat gebeurt via uiteenlopende draadloze technieken, variërend van mobiele telefoons tot deurbellen. Om de signalen ervan in een breed elektromagnetisch spectrum te onderdrukken, maakt Defensie voor zowel persoons- als voertuigbeveiliging gebruik van stoorzenders, Jammers genaamd. Deze apparatuur programmeren en laten werken kan met behulp van de TESLA-M; een hoogwaardige mobiele meetopstelling waarmee diverse soorten Jammerconfiguraties zijn te beproeven.

Medio 2020 heeft de Defensie Materieel Organisatie een contract hiervoor toegekend aan Rohde & Schwarz Benelux (hoofdaannemer) in samenwerking met partner Contour Advanced Systems (integrator). Het contract omvat de levering van state-of-the-art meetinstrumenten voor inbouw in een bestelwagen. Daarnaast maakt een 9-jarig onderhoudsprogramma onderdeel uit van het contract.

De state-of-the-art-meetinstrumenten zijn geïnstalleerd in een 4×4 Mercedes Sprinter bestelwagen. Het initieel ontwerp van de TESLA-M is in de afgelopen maanden verfijnd, in samenwerking met de gebruikers vanuit het Defensie Expertise Centrum, DEC-IED en specialisten van TNO.

Vanwege de geldende corona-beperkingen heeft de officiële overdracht aan de Defensie Materieel Organisatie in januari 2022 plaatsgevonden. Namens hun organisaties ondertekenden Kol Stoetman (DMO) en de heer Walraven (RSBNL) de Acceptatieverklaring en na een korte presentatie van het systeem was de overdracht voltooid.

Rohde & Schwarz is er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan dit systeem, waardoor militairen beter beschermt zijn tegen dit soort huidige en toekomstige dreigingen.

Laatste nieuws

Nieuws: 11-04-2024

Deelnemernieuws: GRF-voertuig van Defenture voor Oostenrijkse Special Operations Forces

Het Ministerie van Defensie van Oostenrijk heeft op 8 april het contract getekend met Defenture voor de levering van een batch GRF (Groundforce) voertuigen. Met deze opdracht kiest het Bundesministerium für Landesverteidigung (BMLV) voor een speciaal Military Of The Shelf (MOTS) licht tactisch en luchttransporteerbare mobiel platform voor hun Special Operations Forces (Jagdkommando) ter vervanging van de PUCH G 290/LP Sandviper.
NGP|Industrie Nieuws

Nieuws: 24-10-2023

Deelnemersnieuws: Defenture levert eerste voertuig voor luchtmobiele brigade

Op 13 Oktober 2023 heeft Defenture het eerste testvoertuig voor de Luchtmobiele Brigade overgedragen aan COMMIT. Dit voertuig wordt eerst nog uitvoerig getest en voorzien van communicatieapparatuur, voordat het wordt overgedragen aan de Luchtmobiele Brigade. In totaal omvat de opdracht 41 licht tactische Defenture GRF voertuigen, bij het Nederlandse Ministerie van Defensie beter bekend onder de naam Vector.
NGP|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 20-12-2022

Luchtmobiele Brigade bestelt extra voertuigen bij Defenture

DMO, de inkooporganisatie van de Nederlandse Defensie die de Krijgsmacht van efficiënt en veilig materieel voorziet, heeft Defenture de opdracht gegund voor de levering van tenminste 41 licht tactische voertuigen. Deze Defenture GRF voertuigen (bij Defensie bekend onder de naam VECTOR) zijn bestemd voor de Luchtmobiele Brigade (11 LMB), een eenheid van de Landmacht. Daarbij biedt dit contract Defensie de mogelijkheid om voor een langere periode additionele voertuigen aan te schaffen. Defenture zal vanaf najaar 2023 de eerste voertuigen leveren aan de Luchtmobiele Brigade en verwacht de eerste batch van 41 GRF voertuigen medio 2024 geleverd te hebben.
NGP|Defensie|Industrie Nieuws