Het twin-datacenter is een van de eerste zichtbare elementen van het programma Grensverleggende Informatie Technologie (GrIT). Met dit grootste IT-project van de Rijksoverheid wordt de bestaande IT-infrastructuur van Defensie vernieuwd en vervangen. GrIT is daarmee een van de belangrijke onderdelen van de Defensievisie 2035.

Defensie bouwt het twin-datacenter niet zelf. Daarvoor is het een verbinding aangegaan met met het Athena-consortium waarin een aantal firma’s uit het bedrijfsleven zich hebben verenigd. “Ik realiseer me dat een datacenter voor Defensie een basisvoorziening is, misschien wel net zo basis als elektriciteit of water”, zegt Patrick van Rossem van Athena. “Voorzieningen waarvan we in Nederland gewend zijn dat ze altijd beschikbaar zijn en ook nog eens van goede kwaliteit. Daar zorgen wij voor.” NIDV-deelnemers Unica, Atos Nederland, en IBM Nederland vormden het consortium.

De uiteindelijke bouw en ook het beheer voor de eerstkomende tien jaar is in handen van Unica Datacenters. “Met Defensie hebben we een aantal uitdagingen goed weten op te lossen, zodat dit project volledig voldoet aan de stikstofuitstoot die hoort bij Natura 2000-gebieden waarin wij bouwen”, vertelt directeur Arno Uiterweerd. “Ook het probleem met schaarse grondstoffen en capaciteiten in de huidige bouwwereld hebben we innovatief aangepakt. Soms voerden we stevige discussies, maar altijd zochten we met elkaar naar de manier waarop het wél kon. En dat is gelukt.”

Laatste nieuws