Op 18 mei jl. hield de NIDV haar jaarvergadering in de Loft van de Innovation Dock bij de voormalige RDM in rotterdam. Bestuur en team keken met 70 aanwezigen terug op een goed jaar en vooruit naar het komende. Ook werden de JGM Scriptieprijs 2021 uitgereikt en de winnaars van de NIDV Innovation Challenge bekend gemaakt.

In de stralende zon maar met goede koeling kregen NIDV-deelnemers de kans hun stichtingsteam te ondervragen op locatie van de voormalige Rotterdamse Droogdokmaatschappij. 2021 passeerde de revue, online, live, en voorzien van financieel plaatje. 32 bijeenkomsten werden gehouden in het verkiezings-en formatiejaar, waarin we per fase de politiek informeerden over rol en belang van de sector. Naar buiten toe droegen we de Nederlandse toegevoegde waarde uit in Europese samenwerking, NAVO-verband, en naar partners van Azië tot Zuid-Amerika. De NIDV zelf kreeg ook een Midlife Update. Met nieuwe statuten en Huishoudelijk Reglement, en voor de platformen geconcretiseerde ambitiedocumenten staat de meerwaarde voor deelnemers weer scherp voor ogen. Dat hebben geïnteresseerden ook gemerkt: tot 1 januari 2022 groeiden wij naar 180 en inmiddels staan we zelfs al op ruim 190 deelnemers. De resterende jaaragenda staat goed vol met evenementen met Defensie, publieke veiligheidsorganisaties en bedrijfspartners, met onze beurs NEDS 2022 als klapstuk.

De platforms

De businessplatforms Grondgebonden, Maritiem, Vliegende Systemen en Informatievoorziening gaven ook een terugkoppeling. Elk gaf een verslag voor 2021, een stand van zaken voor deelname aan het Europees Defensiefonds (EDF), en aan Defensie verstrekte informatie voor de manieren waarop de voorziene groeiende begroting snel doelmatig kan worden ingezet. Zo komen ook per domein concrete stappen en kansen tot stand, met Europese fondsen, dialoog met de politiek, en nieuwe projecten.

Verder programma

Al vooraf aan de vergadering was de NIDV Innovation Challenge druk bezig in de RDM MINDbase van Defensie. Op de thema’s Swarming Drones en Veilig gebruik van waterstof in een operationele omgeving dongen in totaal 7 startups mee voor de winst: steun van en samenwerking met topbedrijven zoals Thales en SAAB Nederland in het netwerk. Ook de winnaar van de JGM Scriptieprijs werd bekendgemaakt, met als prijzengeld een aanmoedigingsbeurs van €2.500,-. De gastvrijheid van de Defensie Materieel Organisatie om de NIDV-jaarvergadering in de MINDbase te houden, werd erg op prijs gesteld.