Sinds 1 oktober bevindt Zr.Ms. Pelikaan zich weer in de vertrouwde Caribische wateren.  Op 17 september heeft Damen Shipyards Den Helder Zr.Ms. Pelikaan afgeleverd aan de Koninklijke Marine (KM) na een groot onderhoud van acht maanden.  De midlife-upgrade is succesvol gerealiseerd, mede in nauw samenwerkingsverband met de Nederlandse marinebouwcluster. Alewijnse, Heinen & Hopman, Alfa Laval, Hatenboer Water, Rohde & Schwarz, zijn een kleine greep uit de Nederlandse onderaannemers die aan dit project hebben meegewerkt.

Na de werkzaamheden is het schip, dat Damen in 2006 aan de KM heeft geleverd, klaar voor nog eens vijftien jaar dienst. Eind november 2019 meerde het Caribisch ondersteuningsvaartuig voor het eerst sinds de indienststelling in 2006 weer af aan de Nederlandse kust. Na dertien jaar geopereerd te hebben in de Caribische zee ter ondersteuning van maritieme operaties en bij het verlenen van humanitaire hulp, was het tijd voor groot onderhoud. Dit onderhoud vond plaats op de werven van Damen in Den Helder en Harlingen.

Uitgebreide werkzaamheden en onderhoud

De werkzaamheden die zijn uitgevoerd, omvatten onder meer het uitrusten met nieuwe navigatie, communicatie en automatisering systemen, upgrade van het kombuis, en regulier onderhoud, zoals onderhoud aan de twee hoofdmotoren. De belangrijkste upgrade was het installeren van een aanzienlijk zwaardere kraan, het belangrijkste “wapensysteem” van Zr.Ms. Pelikaan. Deze kraan is cruciaal voor onder meer zelfstandig kunnen uitvoeren van noodhulpoperaties in het Caribisch gebied. De kraan is niet alleen aanzienlijk zwaarder, moderner en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger, ook kan hiermee de nieuwe FRISC (Fast Raiding Interception Special Forces Craft) aan boord worden genomen. Door dit snelle en wendbare onderscheppingsvoertuig kan Zr.Ms. Pelikaan effectiever optreden in de strijd tegen de smokkel van drugs. Verder omvatte het werk de vernieuwing van alle accommodaties aan boord, inclusief het geschikter maken van het schip voor vrouwelijke passagiers.

Oplevering ondanks coronavirus afgerond in korte periode

Projectleider Jan Dirk Boomsma, “Het project was bepaald niet zonder uitdagingen – inclusief natuurlijk de uitbraak van het Coranavirus. Door robuuste veiligheidsmaatregelen zijn we toch in staat geweest de werkzaamheden voort te zetten en af te ronden. Dankzij een zeer goede samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie (DMO), Directie Materiele Instandhouding (DMI) en de bemanning, is het project opgeleverd naar ieders tevredenheid in een relatief korte periode.”

Bericht overgenomen van Damen

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 01-12-2023

NEDS 2023: Defensie en bedrijfsleven als partners voor duurzame veiligheid

Op 30 november vond in Rotterdam Ahoy de Defensiebeurs NEDS plaats, georganiseerd door de NIDV. De beurs waarin onder andere het Nederlandse defensiebedrijfsleven zich presenteert aan een publiek van delegaties van nationale en internationale ministeries van Defensie en krijgsmachtdelen, én aan internationale defensiebedrijven die willen samenwerken. Aan de orde: de uitdagingen en mogelijkheden om de defensie en veiligheid van Nederland en Europa zelfstandig en in NAVO-verband op orde te krijgen.
NIDV nieuws

Nieuws: 28-11-2023

Innovatieplein op NEDS 2023: startups te gast

Elke editie van NEDS heeft op het Innovatieplein 15 tot 20 door Defensie genomineerde startups te gast. Deze nieuwe spelers met baanbrekende ideeën wagen een stap in de wereld van Defensie en Veiligheid, en kunnen zo verkennen welke toepassing waar mogelijk is: bij de eindgebruiker, of juist in een toeleveranciersketen. Vanuit buitenposten in campussen, zgn. MIND-bases, verkent Innovatiecentrum MIND – Military Innovation by Doing continu Nederland voor doorbraken. Zij sponsoren met NIDV beursoppervlak, net als het Commissariaat Militaire Productie in eerdere edities.
Gouden Ecosysteem|Algemeen

Nieuws: 20-11-2023

Programma Foxtrot gaat volgende fase in

Defensie moet sneller, beter en effectiever optreden. Daarvoor is betrouwbare, veilige en snelle communicatie tussen alle (mobiele) platformen van de krijgsmacht onmisbaar. Dit programma, Foxtrot, is één van de grootste projecten voor Defensie in de komende jaren. De publicatie van de A-brief, gelijktijdig met het eerste project (B-brief Militaire transmissie brengt deze ambitie dichterbij. Met deze leeswijzer helpen we Defensie en de sector in bekendheid van behoefte en Nederlandse bijdrages. Download direct: De Kamerbrief DMP-A Programma Foxtrot B-brief project Militaire Transmissie Bouwblok (MTBB)
NIVP|Defensie|Algemeen