De mobiele geneeskundige containers (MGC) van 400 Geneeskundig Bataljon kregen een facelift. 33 oude containers komen weer terug na de zogenoemde midlife update. De MGC dragen bij aan de medisch logistieke capaciteit van Defensie.

Midlife update

De containers horen bij een veldhospitaal waar ze onder andere worden gebruikt als bloedbank, laboratorium, tandartsunit, zuurstofgenerator en sterilisatieafdeling. Toen de containers in 2010 in gebruik werden genomen was al duidelijk dat er verbetering nodig was. Dankzij het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) is daar nu gehoor aan gegeven met de midlife update.

Het laboratorium kreeg een luikje in de deur en een intercom waardoor personeel nu minder vaak naar binnen en buiten loopt. De sterilisatiecontainer kreeg gescheiden ruimtes voor schoon en vuil (infectueus) materieel die aan dezelfde eisen voldoen als die van civiele ziekenhuizen. Ook werd de reinigingscapaciteit verdubbeld van de sterilisatiecontainer.

Bij de containers is de interne waterdistributie verbetert, het energieverbruik is teruggebracht met onder andere ledverlichting en de airco’s en koelkasten zijn voorzien van moderne koudemiddelen.

App

In samenwerking met MatlogCo is een app ontwikkeld om personeel te leren hoe zij met de vernieuwde MGC moeten werken. De app is een elektronische leeromgeving (e-learning) die met 360 graden beeldmateriaal de 25 basisprocedures voor gebruik en onderhoud van de containers aanleert. De app is een nieuwe methode nu er een gebrek is aan ervaringsdeskundigen.

Bewezen effectief

De containers laten al zien dat ze een toegevoegde waarden bieden. 2 zuurstofgeneratoren bewezen hun levensreddende effectiviteit al tijdens de inzet in Suriname. Met de vernieuwde containers kan Defensie haar medisch logistieke taken nog beter uitvoeren.

Dit bericht is overgenomen van Defensie.nl.

Laatste nieuws