De mobiele geneeskundige containers (MGC) van 400 Geneeskundig Bataljon kregen een facelift. 33 oude containers komen weer terug na de zogenoemde midlife update. De MGC dragen bij aan de medisch logistieke capaciteit van Defensie.

Midlife update

De containers horen bij een veldhospitaal waar ze onder andere worden gebruikt als bloedbank, laboratorium, tandartsunit, zuurstofgenerator en sterilisatieafdeling. Toen de containers in 2010 in gebruik werden genomen was al duidelijk dat er verbetering nodig was. Dankzij het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) is daar nu gehoor aan gegeven met de midlife update.

Het laboratorium kreeg een luikje in de deur en een intercom waardoor personeel nu minder vaak naar binnen en buiten loopt. De sterilisatiecontainer kreeg gescheiden ruimtes voor schoon en vuil (infectueus) materieel die aan dezelfde eisen voldoen als die van civiele ziekenhuizen. Ook werd de reinigingscapaciteit verdubbeld van de sterilisatiecontainer.

Bij de containers is de interne waterdistributie verbetert, het energieverbruik is teruggebracht met onder andere ledverlichting en de airco’s en koelkasten zijn voorzien van moderne koudemiddelen.

App

In samenwerking met MatlogCo is een app ontwikkeld om personeel te leren hoe zij met de vernieuwde MGC moeten werken. De app is een elektronische leeromgeving (e-learning) die met 360 graden beeldmateriaal de 25 basisprocedures voor gebruik en onderhoud van de containers aanleert. De app is een nieuwe methode nu er een gebrek is aan ervaringsdeskundigen.

Bewezen effectief

De containers laten al zien dat ze een toegevoegde waarden bieden. 2 zuurstofgeneratoren bewezen hun levensreddende effectiviteit al tijdens de inzet in Suriname. Met de vernieuwde containers kan Defensie haar medisch logistieke taken nog beter uitvoeren.

Dit bericht is overgenomen van Defensie.nl.

Laatste nieuws

Nieuws: 11-04-2024

Deelnemernieuws: GRF-voertuig van Defenture voor Oostenrijkse Special Operations Forces

Het Ministerie van Defensie van Oostenrijk heeft op 8 april het contract getekend met Defenture voor de levering van een batch GRF (Groundforce) voertuigen. Met deze opdracht kiest het Bundesministerium für Landesverteidigung (BMLV) voor een speciaal Military Of The Shelf (MOTS) licht tactisch en luchttransporteerbare mobiel platform voor hun Special Operations Forces (Jagdkommando) ter vervanging van de PUCH G 290/LP Sandviper.
NGP|Industrie Nieuws

Nieuws: 24-10-2023

Deelnemersnieuws: Defenture levert eerste voertuig voor luchtmobiele brigade

Op 13 Oktober 2023 heeft Defenture het eerste testvoertuig voor de Luchtmobiele Brigade overgedragen aan COMMIT. Dit voertuig wordt eerst nog uitvoerig getest en voorzien van communicatieapparatuur, voordat het wordt overgedragen aan de Luchtmobiele Brigade. In totaal omvat de opdracht 41 licht tactische Defenture GRF voertuigen, bij het Nederlandse Ministerie van Defensie beter bekend onder de naam Vector.
NGP|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 20-12-2022

Luchtmobiele Brigade bestelt extra voertuigen bij Defenture

DMO, de inkooporganisatie van de Nederlandse Defensie die de Krijgsmacht van efficiënt en veilig materieel voorziet, heeft Defenture de opdracht gegund voor de levering van tenminste 41 licht tactische voertuigen. Deze Defenture GRF voertuigen (bij Defensie bekend onder de naam VECTOR) zijn bestemd voor de Luchtmobiele Brigade (11 LMB), een eenheid van de Landmacht. Daarbij biedt dit contract Defensie de mogelijkheid om voor een langere periode additionele voertuigen aan te schaffen. Defenture zal vanaf najaar 2023 de eerste voertuigen leveren aan de Luchtmobiele Brigade en verwacht de eerste batch van 41 GRF voertuigen medio 2024 geleverd te hebben.
NGP|Defensie|Industrie Nieuws