Delft Dynamics B.V., Tective Robotics, Avalor AI en TNO gaan samenwerken om een zwerm-gebaseerde verkenningscapaciteit naar het Nederlandse Ministerie van Defensie te brengen in het gegunde defensietechnologieproject SPEAR (Swarm-based Persistent Autonomous Reconnaissance)! Dit project zal worden ondersteund door de eenheid Robotica & Autonome Systemen (RAS) van 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht.

SPEAR voorziet in de ontwikkeling van een volledig autonome, tactische zwerm van drones die gedurende langere tijd kan worden ingezet als Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) capaciteit. Met deze autonome zwerm kan de operator met één druk op de knop meerdere drones lanceren, die continu in de lucht blijven door automatische taakuitvoering, inclusief onafhankelijke batterijwissel en missiebeheer.

Het project bestaat uit de ontwikkeling van een autonoom zwermalgoritme, doeldetectie en -classificatie door middel van machinaal leren, een mobiel lanceer- en herstelplatform voor onafhankelijke batterijvervanging, gespecialiseerde zwermende drones en de nodige interfaces voor interactie met de zwerm. De kern van SPEAR is de integratie van deze componenten, waarmee de basis wordt gelegd voor een multifunctionele dronezwerm. SPEAR bouwt voort op tal van projecten binnen en buiten Defensie en maakt het mogelijk om de effectiviteit van een zwerm in een tactisch testscenario te demonstreren. In vergelijking met de huidige middelen is SPEAR in staat om met minder mankracht meer ISTAR-capaciteit te leveren.

Laatste nieuws

Nieuws: 25-11-2022

Defensie’s Ruimtevaartagenda is uit!

Vandaag is de lang verwachte Defensie Ruimte Agenda goedgekeurd door de ministerraad. Het wachten blijkt de moeite waard te zijn geweest: er ligt nu een heldere agenda waarin Defensie onderstreept dat de inrichting van de ruimte als vijfde operationele domein urgent is voor het informatiegestuurd optreden van onze strijdkrachten. Het gebruik van de ruimte is onmisbaar geworden voor het goed functioneren van onze krijgsmacht en onze maatschappij als geheel. Vanuit militaire optiek gaat het daarbij met name om het gebruik van satellieten die essentieel zijn voor navigatie, communicatie, positie- en tijdsbepaling, aardobservatie, en intelligence, surveillance and reconnaissance.
NPVS|Defensie|Algemeen

Nieuws: 12-10-2022

Luchtmacht duidt Defensienota voor bedrijfsleven

Op 4 oktober hield het Commando Luchtstrijdkrachten bij Jetsupport op Schiphol bijeenkomst voor het NIDV Platform Vliegende Systemen (NPVS) en het NIDV Industrial Fighter AiRcraft Platform (NIFARP). 30 aanwezigen volgden de toelichting van impact van de Defensienota op de Luchtmacht en het Gouden Ecosysteem.
NPVS|Defensie|NIDV nieuws

Nieuws: 22-07-2022

Farnborough: luchtvaart voor Defensie in volle zon

De hitte ten spijt vindt dit jaar de Farnborough International Airshow weer plaats. Reden te meer om als NIDV deelnemers hier te faciliteren. De uitdagingen in het luchtdomein voor Defensie en veiligheidsdiensten zijn veelzijdig en veeleisend. Gelukkig zijn de mogelijkheden en kansen voor oplossingen dat ook.
NPVS|Handel en export|Industrie Nieuws