Delft Dynamics B.V., Tective Robotics, Avalor AI en TNO gaan samenwerken om een zwerm-gebaseerde verkenningscapaciteit naar het Nederlandse Ministerie van Defensie te brengen in het gegunde defensietechnologieproject SPEAR (Swarm-based Persistent Autonomous Reconnaissance)! Dit project zal worden ondersteund door de eenheid Robotica & Autonome Systemen (RAS) van 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht.

SPEAR voorziet in de ontwikkeling van een volledig autonome, tactische zwerm van drones die gedurende langere tijd kan worden ingezet als Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) capaciteit. Met deze autonome zwerm kan de operator met één druk op de knop meerdere drones lanceren, die continu in de lucht blijven door automatische taakuitvoering, inclusief onafhankelijke batterijwissel en missiebeheer.

Het project bestaat uit de ontwikkeling van een autonoom zwermalgoritme, doeldetectie en -classificatie door middel van machinaal leren, een mobiel lanceer- en herstelplatform voor onafhankelijke batterijvervanging, gespecialiseerde zwermende drones en de nodige interfaces voor interactie met de zwerm. De kern van SPEAR is de integratie van deze componenten, waarmee de basis wordt gelegd voor een multifunctionele dronezwerm. SPEAR bouwt voort op tal van projecten binnen en buiten Defensie en maakt het mogelijk om de effectiviteit van een zwerm in een tactisch testscenario te demonstreren. In vergelijking met de huidige middelen is SPEAR in staat om met minder mankracht meer ISTAR-capaciteit te leveren.

Laatste nieuws