Defenture heeft een opdracht voor de ontwikkeling en productie van tactische voertuigen voor het Duitse Kommando Spezialkräfte (KSK, Commando Speciale Troepen) gekregen van BAAINBw, de inkooporganisatie van de Duitse krijgsmacht. Het contract betreft de levering van maximaal 80 stuks.

Tekst: Defenture B.V.  Afbeelding: Impressie van het Mammoth voertuig.

Het Kommando Spezialkräfte heeft een mobiliteitsplatform nodig voor diverse operaties, specifiek en volledig ontwikkeld voor specifieke militaire eindgebruikers. Het platform van keuze is de Defenture Mammoth, een 9-tons voertuig, gebaseerd op het beproefde GRF 5.12 platform. Dit platform is ook in gebruik bij bijvoorbeeld het Nederlandse Korps Commandotroepen (SOF) en andere landen. De modulaire opbouw van de vierwielaangedreven, zeer mobiele voertuigen maakt een optimale voorbereiding op het beoogde eindgebruik mogelijk.

De programma’s AGF 2 (Medium Special Forces Reconnaissance and Combat Vehicle (Mittleres Aufklärungs- und Gefechtsfahrzeug Spezialkräfte)) en UFK (Medium Tactical Special Forces Support Vehicle (Mittleres taktisches Unterstützungsfahrzeug Kommando Spezialkräfte) bestaan uit de levering van vier prototype-voertuigen in verschillende configuraties. Elk platform zal worden uitgerust met diverse systemen, zoals onder meer schotdetectiesystemen, radio’s, lange- en korteafstands EO, wapenuitrustingen en interne communicatiesystemen. In nauwe samenwerking met industriële partners en het Kommando Spezialkräfte, zal Defenture de vier voertuigen op maat maken en alle benodigde systemen integreren. Op basis van grondige eindgebruikerstests zullen de definitieve configuraties worden vastgesteld als start van de assemblage van een complete serie, die uit maximaal 80 voertuigen bestaat. Samen met haar industriële partners zal Defenture de Bundeswehr ook ondersteunen met service, ondersteuning en training gedurende de volledige levensduur van de voertuigen.

Henk van der Scheer, CEO Defenture: “Wij zijn zeer vereerd met deze prestigieuze order. Het ontwikkelen en bouwen van deze voertuigen voor de Duitse Special Forces is een erkenning van alle energie die Defenture de afgelopen jaren heeft gestoken in het ontwikkelen van het beste voertuig voor deze specialisten. We kijken uit naar de nauwe samenwerking met het Kommando Spezialkräfte, de BAAINBw en onze internationale industriepartners”.

De toegekende opdracht is het volgende internationaal toegekende programma van Defenture. Eerdere programma’s zijn uitgevoerd voor Nederland, Zwitserland en Duitsland. Voor deze landen zijn speciale lichtgewicht tactische voertuigen geleverd in diverse configuraties. De voertuigen die door deze landen worden gebruikt zijn allemaal gebaseerd op het GRF 5.12 chassis, dat speciaal is ontworpen voor specifiek militair gebruik en onder alle omstandigheden ongeëvenaarde prestaties levert. Het GRF 5.12 chassis is gebaseerd op het Defenture Modular Design Principle (DMDP). Dankzij deze techniek kan dit chassis worden geconfigureerd in elke missieklare configuratie in het bereik van een bruto voertuiggewicht van 3 tot 10 ton. Het DMDP stelt gebruikers in staat om het hoogste niveau van familievorming van voertuigvloten te bereiken, wat ook bijdraagt aan de interoperabiliteit tussen gebruikersnaties.

Defenture’s unieke ontwerp en procesgestuurde fabricageprocessen bieden mogelijkheden voor nauwe samenwerking met lokale partners om sterke en duurzame partnerschappen te verzekeren. Sterke partnerschappen dragen bij aan de lokale welvaart en economische groei en minimaliseren tevens de levenscycluskosten en doorlooptijden.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 11-04-2024

Deelnemernieuws: GRF-voertuig van Defenture voor Oostenrijkse Special Operations Forces

Het Ministerie van Defensie van Oostenrijk heeft op 8 april het contract getekend met Defenture voor de levering van een batch GRF (Groundforce) voertuigen. Met deze opdracht kiest het Bundesministerium für Landesverteidigung (BMLV) voor een speciaal Military Of The Shelf (MOTS) licht tactisch en luchttransporteerbare mobiel platform voor hun Special Operations Forces (Jagdkommando) ter vervanging van de PUCH G 290/LP Sandviper.
NGP|Industrie Nieuws

Nieuws: 24-10-2023

Deelnemersnieuws: Defenture levert eerste voertuig voor luchtmobiele brigade

Op 13 Oktober 2023 heeft Defenture het eerste testvoertuig voor de Luchtmobiele Brigade overgedragen aan COMMIT. Dit voertuig wordt eerst nog uitvoerig getest en voorzien van communicatieapparatuur, voordat het wordt overgedragen aan de Luchtmobiele Brigade. In totaal omvat de opdracht 41 licht tactische Defenture GRF voertuigen, bij het Nederlandse Ministerie van Defensie beter bekend onder de naam Vector.
NGP|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 20-12-2022

Luchtmobiele Brigade bestelt extra voertuigen bij Defenture

DMO, de inkooporganisatie van de Nederlandse Defensie die de Krijgsmacht van efficiënt en veilig materieel voorziet, heeft Defenture de opdracht gegund voor de levering van tenminste 41 licht tactische voertuigen. Deze Defenture GRF voertuigen (bij Defensie bekend onder de naam VECTOR) zijn bestemd voor de Luchtmobiele Brigade (11 LMB), een eenheid van de Landmacht. Daarbij biedt dit contract Defensie de mogelijkheid om voor een langere periode additionele voertuigen aan te schaffen. Defenture zal vanaf najaar 2023 de eerste voertuigen leveren aan de Luchtmobiele Brigade en verwacht de eerste batch van 41 GRF voertuigen medio 2024 geleverd te hebben.
NGP|Defensie|Industrie Nieuws