GKN Fokker en Honeywell hebben eind april een licentie- en onderdelenleveringsovereenkomst getekend voor een geautoriseerd servicecentrum voor Honeywell’s wielen en remmen op de F-35 militaire straaljager.  In 2016 werd Fokker Landing Gear van GKN Aerospace door het F-35 Joint Program Office (JPO) gekozen om landingsgestelcomponenten voor de Europese F-35-vloot te onderhouden en te onderhouden.

De 10-jarige, niet-exclusieve overeenkomst, tussen Honeywell en GKN Aerospace bestrijkt de gehele Europese markt en zal aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel de huidige als toekomstige eigenaren en exploitanten van de F-35. Deze overeenkomst zal de logistieke voetafdruk van de ondersteuning van de regionale vloot met een in Nederland gevestigd depot aanzienlijk verkleinen, wat leidt tot lagere kosten voor F-35 gebruikers.

Als onderdeel van de licentieovereenkomst zal GKN Aerospace reparatie, revisie en onderhoud van Honeywell’s wielen en remmen verzorgen voor alle varianten van de F-35.

“Onze licentieovereenkomst met GKN Aerospace heeft aanzienlijke voordelen voor zowel eigenaren als gebruikers van de F-35 in Europa”, aldus Cooper Cullen, senior director Defense and Space, EMEAI, Honeywell Aerospace. “Er zijn op dit moment naar schatting 126 F-35 vliegtuigen in Europa, met naar verwachting meer dan 450 vliegtuigen over 10 jaar. Er was behoefte aan een speciale reparatie-, revisie- en onderhoudsfaciliteit in Europa die deze grote vloot kan onderhouden, in plaats van elk toestel naar de VS te sturen, wat niet alleen veel tijd en kosten met zich meebrengt, maar ook van invloed is op de operationele paraatheid.”

“Er was in de regio dringend behoefte aan een servicecentrum dat reparatie, onderhoud en revisie van de F-35 wielen en remmen voor de Europese markt lokaal kan verzorgen, dus onze samenwerking met Honeywell zal enorme kosten- en tijdbesparingen opleveren voor F-35 operators en eigenaren”, aldus Suku Kurien programma directeur, GKN Aerospace.

Laatste nieuws