In 2020 heeft een team met specialisten van Aratos Systems en KEC een studie uitgevoerd, met financiële steun van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Midpoint Brabant en Provincie Noord Brabant, om te bepalen of de ontwikkeling van “High-Altitude Platform Stations” (HAPS) technologieën die Aardobservatie data services mogelijk maken haalbaar is.

Tekst: Aratos Systems B.V. Afbeelding: Peter Tjia (CEO Aratos Systems), Pierre van Kleef (Director Gate2) and Paul van Kempen (Managing Director KEC).

De haalbaarheidsstudie stelde vast dat data verzameld vanuit de stratosfeer nieuwe kansen en mogelijkheden biedt voor diverse eindgebruikers in sectoren zoals maritiem, landbouw, defensie en veiligheid. Om al die mogelijke toepassingen te kunnen realiseren, is er een ecosysteem nodig, met genoeg flexibiliteit om te kunnen reageren op de eisen van de verschillende eindgebruikers.

Tijdens de studie, zijn we in contact gekomen met een aantal waardevolle partners binnen de hightech ecosysteem van de Provincie Brabant, zoals Avans Hogeschool en Ericsson maar ook nationale partners zoals Koninklijke Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaart Centrum (NLR) en internationale contacten en partners van de bedrijven binnen de Aratos Groep.

Om de ontwikkeling en testen van alle benodigde technologieën mogelijk te maken, zal Aratos Systems een projectruimte in de open innovatie hub Gate2 in Rijen gaan gebruiken. Daarnaast zullen Aratos Systems, KEC, en Gate2 starten met de ontwikkeling en realisatie van de HAPS Aardobservatie Development en Test Centrum op locatie.

Eerste HAPS Aardobservatie Ontwikkel en Test Centrum in de wereld

De drie grondleggers willen met het realiseren van de eerste HAPS Aardobservatie Development en Test Centrum in de wereld een cruciale rol spelen in de ontwikkeling, integratie en testen van een brede spectrum van technologieën nodig om het verzamelen van Aardobservatie data vanuit stratosfeer hoogte mogelijk te maken. Dit zijn zowel de vliegende platformen die kunnen opereren in de stratosfeer, maar ook de sensor “payload”, communicatie technologieën, grondstation en data services infrastructuur.

Aratos Systems zal zich focussen op de eindgebruikers wensen op het gebied van aardobservatie data services en de bijbehorende infrastructuur. KEC zal de technologie ontwikkeling op missie niveau managen, inclusief alle lucht en grondsystemen die nodig zijn om de eindgebruikers wensen te kunnen vervullen. Daarnaast zal KEC zorgdragen voor de realisatie van het ecosysteem in nauwe samenwerking met regionale en nationale overheidsinstanties.

De volgende twee belangrijke stappen

In de door KEC opgestelde roadmap wordt de door HAPS mogelijke gemaakte aardobservatie data service gezien als een uitbreiding op de data service portfolio van Aratos Systems. Aratos Systems gebruikt op dit moment satelliet, drone, en land sensor aardobservatie data en ziet een toenemende interesse van haar klanten in door HAPS verzamelde data op stratosfeer hoogte.

Vanuit het Centrum in Rijen worden de eerste 2 belangrijke stappen gezet:

  1. een digitale HAPS missie simulatie en demonstratie omgeving ontwikkelt samen met de Koninklijke Nederlandse Luchtvaart Ruimtevaart Centrum (NLR)
  2. een demonstratie vlucht in Griekenland van het vliegende platform die op stratosfeer hoogte aardobservatie data verzameld.

 

Laatste nieuws