In ons dagelijks leven en voor onze defensie en veiligheid zijn we steeds sterker afhankelijk geworden van systemen in de ruimte. Ruimtevaart is de laatste jaren een grote groeimarkt die al lang niet meer het exclusieve domein is van de grootmachten.

Nederland heeft als technologie-koploper een enorme hoeveelheid kennis op het gebied van zonne-energie, optische communicatie, aardobservatie, aerodynamica en meer. We hebben fantastische technische universiteiten, wereldberoemde wetenschappelijke instituten, én we hebben nota bene Estec, het technologische hart van ESA in huis. En toch hebben we in tegenstelling tot veel andere landen nog geen nationale ruimtevaartstrategie, geen Defensie Ruimtevaart Agenda en investeren we weinig in ruimtevaart. Om die tekortkoming onder de aandacht te brengen heeft de NIDV branche-organisatie SpaceNed ondersteund bij het ontwikkelen van de Nationale Agenda Ruimtevaart. Op 28 oktober  heeft Jeroen Rotteveel (Voorzitter van SpaceNed) die agenda, mede namens de NIDV aangeboden aan minister Blok van Economische Zaken en Klimaat, en aan de kamerleden  Van Strien (VVD), Amhaouch (CDA) en De Jong (D66).

Door te investeren in ruimtevaart kunnen we onze veiligheid verbeteren en onszelf politiek en economisch sterker maken. De kansen liggen voor het oprapen. Het is aan een nieuw kabinet om die bal op te pakken!  SpaceNed en de NIDV zijn er klaar voor.

 

Laatste nieuws

Nieuws: 25-11-2022

Defensie’s Ruimtevaartagenda is uit!

Vandaag is de lang verwachte Defensie Ruimte Agenda goedgekeurd door de ministerraad. Het wachten blijkt de moeite waard te zijn geweest: er ligt nu een heldere agenda waarin Defensie onderstreept dat de inrichting van de ruimte als vijfde operationele domein urgent is voor het informatiegestuurd optreden van onze strijdkrachten. Het gebruik van de ruimte is onmisbaar geworden voor het goed functioneren van onze krijgsmacht en onze maatschappij als geheel. Vanuit militaire optiek gaat het daarbij met name om het gebruik van satellieten die essentieel zijn voor navigatie, communicatie, positie- en tijdsbepaling, aardobservatie, en intelligence, surveillance and reconnaissance.
NPVS|Defensie|Algemeen

Nieuws: 12-10-2022

Luchtmacht duidt Defensienota voor bedrijfsleven

Op 4 oktober hield het Commando Luchtstrijdkrachten bij Jetsupport op Schiphol bijeenkomst voor het NIDV Platform Vliegende Systemen (NPVS) en het NIDV Industrial Fighter AiRcraft Platform (NIFARP). 30 aanwezigen volgden de toelichting van impact van de Defensienota op de Luchtmacht en het Gouden Ecosysteem.
NPVS|Defensie|NIDV nieuws

Nieuws: 22-07-2022

Farnborough: luchtvaart voor Defensie in volle zon

De hitte ten spijt vindt dit jaar de Farnborough International Airshow weer plaats. Reden te meer om als NIDV deelnemers hier te faciliteren. De uitdagingen in het luchtdomein voor Defensie en veiligheidsdiensten zijn veelzijdig en veeleisend. Gelukkig zijn de mogelijkheden en kansen voor oplossingen dat ook.
NPVS|Handel en export|Industrie Nieuws