In ons dagelijks leven en voor onze defensie en veiligheid zijn we steeds sterker afhankelijk geworden van systemen in de ruimte. Ruimtevaart is de laatste jaren een grote groeimarkt die al lang niet meer het exclusieve domein is van de grootmachten.

Nederland heeft als technologie-koploper een enorme hoeveelheid kennis op het gebied van zonne-energie, optische communicatie, aardobservatie, aerodynamica en meer. We hebben fantastische technische universiteiten, wereldberoemde wetenschappelijke instituten, én we hebben nota bene Estec, het technologische hart van ESA in huis. En toch hebben we in tegenstelling tot veel andere landen nog geen nationale ruimtevaartstrategie, geen Defensie Ruimtevaart Agenda en investeren we weinig in ruimtevaart. Om die tekortkoming onder de aandacht te brengen heeft de NIDV branche-organisatie SpaceNed ondersteund bij het ontwikkelen van de Nationale Agenda Ruimtevaart. Op 28 oktober  heeft Jeroen Rotteveel (Voorzitter van SpaceNed) die agenda, mede namens de NIDV aangeboden aan minister Blok van Economische Zaken en Klimaat, en aan de kamerleden  Van Strien (VVD), Amhaouch (CDA) en De Jong (D66).

Door te investeren in ruimtevaart kunnen we onze veiligheid verbeteren en onszelf politiek en economisch sterker maken. De kansen liggen voor het oprapen. Het is aan een nieuw kabinet om die bal op te pakken!  SpaceNed en de NIDV zijn er klaar voor.

 

Laatste nieuws

Nieuws: 14-03-2023

Gouden Driehoek bundelt krachten in lasercommunicatie

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL. Dat past in het Nederlandse streven om een positie te bekleden als wereldmarktleider voor de serieproductie van hoogwaardige FSO (free-space optics) instrumenten voor lasersatellietcommunicatie, waarvoor concrete belangstelling bestaat bij Amerikaanse en Europese bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 02-03-2023

Terugblik: ruimtevaart op Govsatcom en Space4Defense

Op 23 en 24 februari hebben in Luxemburg de Govsatcom en de Space4defence conferenties plaatsgevonden. Aan beide conferenties hebben NIDV, NLR, TNO en de Nederlandse “Space” industrie deelgenomen. De Govsatcom conferentie werd bijgewoond door 900 deelnemers en werd georganiseerd door de overheid van Luxemburg. De conferentie werd geopend door de minister van defensie van Luxemburg gevolgd door diverse key note sprekers waaronder die van US Space Force, NSPA en UK Space Command. De Space4Defence is georganiseerd door het NIDV, RVO en de zuster organisaties in België en Luxemburg. Vanuit Nederland waren 26 industrieën en kennisinstellingen aanwezig. De conferentie stond in het teken van de samenwerking tussen de BENELUX landen voor toekomstige EDF calls.
NPVS|Industrie Nieuws

Nieuws: 23-02-2023

Govsatcom conferentie Luxemburg: veilig in en vanuit de ruimte

Deelnemers van de NIDV zijn vandaag te gast in Luxemburg op de Government Satellite Communications Conference 2023. Met 500 gegadigden uit de Europese en NAVO-ruimtevaartinstellingen-en industrie biedt ze een goede gelegenheid om Nederlandse topkennis met nieuwe partners in contact te brengen. De conferentie krijgt daarom opvolging met de BeNeLux Defence Space Industry Day. 
NPVS|Internationaal|Industrie Nieuws