Schout-bij-nacht René Tas is vanaf 9 september 2021 de nieuwe commandant Zeestrijdkrachten (C-ZSK). Hij volgt vice-admiraal Rob Kramer op die met functioneel leeftijdsontslag gaat. De NIDV feliciteert Tas met zijn benoeming en kijkt uit naar de toekomstige samenwerking.

De NIDV werkt goed samen met de marine en verwacht de goede banden die er met de huidige C-ZSK zijn, voort te zetten onder de leiding van Tas. Hij krijgt de taak om de marine de komende vier jaar op koers te houden waarbij ook grote projecten op de agenda staan.

Tas wordt hiervoor bevorderd tot vice-admiraal en krijgt ook de functie van Admiraal Benelux (ABNL). Tas wordt door secretaris-generaal Gea van Craaikamp rationeel, energiek en effectief genoemd. “Tas zet graag met een team resultaat neer, waarbij hij situationeel stuurt op zowel relatie als inhoud, met een scherp oog voor omgevingsinvloeden. Dat heeft hij tijdens zijn intensieve operationele loopbaan op verschillende niveaus bewezen, als (operationele) commandant en in bestuurlijke functies.”

Sinds 2018 werkt Tas in de rang van schout-bij-nacht bij het hoofdkwartier van de NATO Supreme Allied Commander Transformation in de Verenigde Staten.