Voor het vijfde jaar op rij groei, vier keer zoveel omzet als in 2015; het gaat ILIAS Solutions voor de wind. “Het veldje ‘missie’ zit standaard bij ons in het pakket.”

ILIAS Solutions is naar eigen zeggen, de enige commerciële onderneming die management software voor defensie ‘van de plank levert’. En dat legt ILIAS geen windeieren. “In het coronajaar 2020 zijn wij 20 procent gegroeid”, zegt directeur Harald Kokelkoren. “Het succes van ons programma is dat wij Defensie van binnenuit kennen en dus weten voor wie we ons product maken. Het veldje ‘missie’ zit bij ons standaard in het pakket.”

Harald Kokelkoren, directeur van ILIAS.

ILIAS bestaat al 25 jaar, is actief in ruim dertig landen, waaronder crisisgebieden, en telt 40.000 actieve gebruikers. De software wordt gebruikt in de NAVO-landen België, Bulgarije, Griekenland en Slowakije en faciliteert de NAVO AWACS vloot al 20 jaar. “In België ondersteunt onze software alles: van operaties tot de financiën. Missies worden op langere termijn gepland. Het systeem berekent voorraden en inzet. Je wilt geen tekorten, maar ook niet te veel spullen.” Volgens Kokelkoren hebben de Belgen sinds 1994 85 miljoen euro uitgegeven aan ILIAS, terwijl het bij de Nederlandse krijgsmacht in gebruik zijnde SAP-systeem 1 a 1,5 miljard euro heeft gekost.

Gras

Daar waar Defensie militair is, gebruik je ILIAS, stelt Kokelkoren. Hij kwam in 2015 bij het bedrijf werken, maar had er al een relatie mee sinds 1998 toen hij bij Coopers & Lybrand begon na een carrière bij de Koninklijke Luchtmacht. “Vliegtuigen, voertuigen en gebouwen staan in ILIAS. Het maaien van het gras op kazernes en langs start- en landingsbanen staat in ILIAS, maar ook de juiste spullen voor een F-16 vlucht. Op ieder moment van de dag kan Defensie zien wat een vlieguur kost. Operaties, onderhoud en logistiek; ILIAS doet de complete keten.”

“Het SAP-systeem is gemaakt voor allerlei industrieën, wij zijn er alleen voor Defensie. Een Boeing-737 is namelijk wezenlijk iets anders dan een F-35. Maar ook de modificatie van F-16’s doen wij, nu bijvoorbeeld voor Griekenland. Het land is fors aan het investeren in Defensie.” Kokelkoren kwam bij de Griekse F-16’s via de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin. “Op het moment dat Lockheed F-16’s verkoopt of modificeert zitten wij in het pakket.”

Voorschot

In 2005 verkocht het Nederlandse ministerie van Defensie achttien overtollige F-16-gevechtsvliegtuigen aan Chili. Instructeurs leidden destijds 75 Chileense technici op en Defensie vaardigde een support team af naar de vliegbasis in Antofagasta. In parallel werd ILIAS geïmplementeerd in samenwerking met het support team. “Probleem was dat de Chilenen geen systeem gebudgetteerd hadden. Defensie heeft toen het eerste stukje betaald als een soort voorschot. Sindsdien wordt de complete Chileense luchtmacht gemanaged door ILIAS. Op het moment dat het systeem aan staat, gaat niemand het meer uitzetten. We zijn de Special Forces onder de management software.”

“Ook voor het Australische F-35-programma loopt nu een proef met een ILIAS-component. Nederland kijkt belangstellend mee. Overigens draait ILIAS al op Woensdrecht bij OneLogistics, het ‘Europese warenhuis’ voor F-35-onderdelen. Ook in Den Helder staat een ILIAS-terminal vanwege de samenwerking van de Belgisch-Nederlandse marine. “Hier en daar hebben we dus voet aan de grond. Maar er moet wel behoefte zijn om geholpen te willen worden. Als SAP voldoet dan is er geen vraag in te vullen maar wellicht is een combinatie, zoals in andere cases van ons, een mooie oplossing.”