POLLAB’s voor kerosinetests en COB’s voor opslag van chemische stoffen

Contour Advanced Systems uit Varsseveld heeft afgelopen week 26 ATEX gecertificeerde mobiele laboratoria geleverd aan de Koninklijke Luchtmacht. Deze speciaal geconditioneerde containers zijn voor de controle van vliegtuigbrandstof en de opslag van chemische stoffen in missiegebieden. De containers zijn bijzonder omdat ze onder alle omstandigheden een veilige en betrouwbare omgeving bieden.

Controle van kerosine en andere chemicaliën moet dagelijks gebeuren om de kwaliteit van de stof te garanderen. Hoge concentraties water of vervuiling kunnen desastreus zijn tijdens bijvoorbeeld het vliegen. Vanwege de extreme temperaturen in missiegebieden zijn de containers voorzien van een speciaal klimaatsysteem dat de gebruiker en stoffen op een veilige en stabiele temperatuur houdt. Daarbij wordt ook constant gemeten of er geen stoffen vrijkomen of weglekken.

Op de foto’s de POLLAB voor kerosinetests en de COB voor opslag van chemische middelen.

POLLAB en COB

De units zijn in twee variaties ontwikkeld. De tien zogeheten Petrol, Oil, Lubricant Laboratoria (POLLAB’s) die zijn aangeschaft door het Materieellogistiek Commando worden momenteel uitgeleverd. Daarnaast zijn er ook zestien Container Opslag Bedrijfsmiddelen (COB’s) gekocht. Deze gespecialiseerde containers lijken op POLLAB’s, maar zijn louter bedoeld voor de opslag van chemische middelen in een missiegebied. Die middelen worden weer gebruikt bij vliegtuigonderhoud. Ook in dit geval is een stabiele omgevingstemperatuur essentieel. Anders kan de samenstelling van een bepaald chemisch middel veranderen.

Gedeeltelijk overgenomen van: Defensie.nl
Foto’s: Defensie