Minister Ank Bijleveld-Schouten heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de MINDbase, het innovatiecentrum van Defensie in Rotterdam. Zij kreeg hier verschillende duurzaamheidsinitiatieven te zien, die het centrum en de partners ontwikkelen.

MIND (Military Innovation by Doing) is een jaar geleden in het leven geroepen om innovatie binnen en buiten Defensie te stimuleren. Daarvoor wordt geregeld samengewerkt met verschillende innovatiepartners die in het nabijgelegen verzamelgebouw Innovation Dock zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de firma Flower Turbines. Dat bedrijf ontwikkelt verticale windmolens, die zonder radarbeelden te verstoren windenergie kunnen opwekken.

Een van de initiatieven vanuit Defensie leverde zelfs een duurzaamheidsprijs op. Die was voor het gebruik van gerecycled materiaal voor kleding van de marine. Ook flexibele zonnepanelen, in het veld te gebruiken batterijen, waterstofdrones en elektrische voertuigen staan op de lijst van innovaties.

De minister was onder de indruk. “Als MINDbase een ding laat zien, is dat het samenbrengen van Defensie met technologische bedrijven, start-ups en wetenschappelijke instituten, leidt tot ongekend veel innovatieve ideeën.”

Innovaties rond COVID-19

Er werd zelfs op innovatieve wijze rekening gehouden met COVID-19. Zo kreeg iedereen naast de geldende maatregelen ook een dongel mee. Die piepte als iemand te dicht naast een ander stond. Daarnaast draaide er een speciaal camerasysteem mee, dat eveneens alarmeerde als aanwezigen geen 1,5 meter afstand hielden.

Eerder op de dag ging Bijleveld langs bij het Mariniersopleidingscentrum op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Zij hoorde daar aan hoe de leerlingen in tijden van COVID-19 hun opleiding ervaren. Ook nam zij kennis van enkele initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Overgenomen van Defensie.nl