De dreiging van drones neemt toe. De NAVO voelt zich onvoldoende gewapend tegen de onbemande minivliegtuigjes. De industrie helpt.

Tekst en beeld: Riekelt Pasterkamp

Zoemend stijgt een drone –formaat schoenendoos– op uit het natte gras. Het ding vliegt een rondje en zet dan de achtervolging in op een kleinere drone. Eenmaal naastzij schiet de schoenendoos een net af. Gevangen! Met de buit daalt de drone af naar de grond. Demonstratie geslaagd. Vertegenwoordigers uit verschillende NAVO-landen en van de industrie kijken opgewekt.

De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is half november het podium voor NAVO-testen met counter drone systemen, zeg maar het verdedigingssysteem tegen drones. Dichtbij voor het NATO Communications and Information Agency (NCI Agency) dat in Den Haag is gevestigd. En ruimte zat op de voormalige vliegbasis met reserve-status op de grens van Brabant en Limburg. De start- en landingsbaan is nog intact.

Stap

De techniek gaat razendsnel. Drones worden steeds kleiner en kunnen steeds langer, sneller en zelfstandiger vliegen. Drones worden ook vaker als wapen gebruikt door krijgsmachten, maar ook staatloze groeperingen. Inmiddels zijn ze al ingezet bij aanvallen op Russische militaire bases in Syrië en op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Ook een terroristische aanslag met een drone is niet ondenkbaar. Daarnaast vormen  particulieren, al dan niet moedwillig, een dreiging met het gebruik van drones. Bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens.

“In deze internationale ontwikkelingen willen we als Defensie bij zijn”, zegt majoor Willem Koedam van de Koninklijke Luchtmacht.

“In deze internationale ontwikkelingen willen we als Defensie bij zijn”, zegt majoor Willem Koedam van de Koninklijke Luchtmacht. “We reageren in feite op bedreigingen die we op ons af zien komen.” Dat de ‘vijand’ meeluistert en meekijkt snapt hij. “Je moet je tegenstanders nooit onderschatten. Zaak is om ze een stap voor te blijven. Een kat-en-muisspel in de lucht.”

Defensie heeft al verschillende luchtverdedigingssystemen die geschikt zijn voor de bestrijding van grotere luchtdreigingen zoals vliegtuigen, helikopters en raketten. Kleine drones kunnen worden onderschept met het netsysteem of met laser. Ook kan het radiosignaal van een drone worden verstoord zodat er geen contact meer is met de (kwaadwillende) bedienaar.

Zwerm

Dreiging van één of twee al dan niet bewapende drones gaat nog wel, maar wat als er honderden tegelijkertijd op je afkomen? Tijd voor demonstratie nummer twee in Vredepeel. Het Duitse bedrijf LunaTX is door de NAVO ingehuurd om tientallen drones in formatie de lucht in te sturen. De zwerm van 252 drones blijft op grote afstand. “Dit is amusement”, erkent majoor Koedam. “Het bedrijf LunaTX doet normaal lichtshows met drones. Vanavond gaan er 300 de lucht in. Maar de boodschap is dat je als militair vijftig of honderd drones op je af ziet komen, allemaal geladen met springstof. Wat doe je dan?”

Bedrijven uit verschillende NAVO-landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland en Turkije demonstreerden in Vredepeel hun kunnen. Vraag is of de NAVO niet veel te laat is met de aanpak van drones die immers al veel langer bestaan. Koedam: “De dreiging is actueel, dus we moeten nu handelen. Belangrijk is dat we binnen de NAVO dezelfde taal gaan spreken. Op papier werkt het altijd, in het echte leven zijn er nog wel wat uitdagingen.”

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 18-07-2023

NIDV bezoekt Logistiek Centrum Woensdrecht

Op maandag 17 juli hebben de voorzitter, de directeur en de business development manager lucht van de NIDV het opleidings- en maintenance ecosysteem op Woensdrecht bezocht om kennis te maken met de Commandant van het Air Support Command van de Luchtmacht en een aantal op locatie gevestigde NIDV-bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|NIDV nieuws

Nieuws: 14-03-2023

Gouden Driehoek bundelt krachten in lasercommunicatie

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL. Dat past in het Nederlandse streven om een positie te bekleden als wereldmarktleider voor de serieproductie van hoogwaardige FSO (free-space optics) instrumenten voor lasersatellietcommunicatie, waarvoor concrete belangstelling bestaat bij Amerikaanse en Europese bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 02-03-2023

Terugblik: ruimtevaart op Govsatcom en Space4Defense

Op 23 en 24 februari hebben in Luxemburg de Govsatcom en de Space4defence conferenties plaatsgevonden. Aan beide conferenties hebben NIDV, NLR, TNO en de Nederlandse “Space” industrie deelgenomen. De Govsatcom conferentie werd bijgewoond door 900 deelnemers en werd georganiseerd door de overheid van Luxemburg. De conferentie werd geopend door de minister van defensie van Luxemburg gevolgd door diverse key note sprekers waaronder die van US Space Force, NSPA en UK Space Command. De Space4Defence is georganiseerd door het NIDV, RVO en de zuster organisaties in België en Luxemburg. Vanuit Nederland waren 26 industrieën en kennisinstellingen aanwezig. De conferentie stond in het teken van de samenwerking tussen de BENELUX landen voor toekomstige EDF calls.
NPVS|Industrie Nieuws