Den Helder, 29 juni 2023 – Defensie, Damen en Thales hebben op de eerste dag van de Marinedagen/Sail in Den Helder het contract ondertekend voor het ontwerp, de bouw en de levering van vier Anti Submarine Warfare (ASW)-Fregatten; twee zijn bestemd voor Nederland en twee voor België. De overeenkomst werd op Zr.Ms. Karel Doorman getekend door de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen, Damen Naval Managing Director Roland Briene en Thales Nederland CEO Gerben Edelijn.

De kennis en technologie die zich hier gaan bewijzen helpen ook onze bondgenoten in NAVO, EU en partnerlanden. De zelfscheppende marinebouw heeft enorme meerwaarde voor onze vrede en veiligheid, en voor onze mensen bij Defensie die ermee gaan werken. Als Defensie, bedrijfsleven en kennisinstellingen elkaar opzoeken, dán krijg je het beste product voor de beste prijs in Nederland.
Raymond Knops, voorzitter NIDV

De ASW-fregatten zijn de vervangers van de huidige Multipurpose fregatten van de Karel Doorman-klasse. Zij zijn voor meerdere taken inzetbaar, de nadruk zal echter op onderzeebootbestrijding liggen. De schepen krijgen hybride dieselelektrische voortstuwing en worden ontworpen om zo stil mogelijk te varen, dit om detectie door onderzeeboten zo veel mogelijk te vermijden. Aan boord komt een uitgebreid pakket aan sensoren om onderzeeboten op te kunnen sporen.

“Dit is een prachtig project en een bijzonder nieuw hoofdstuk voor onze divisie Damen Naval”, aldus Arnout Damen. “We zijn trots dat we deze mooie fregatten mogen gaan bouwen en verheugen ons op de samenwerking met de vele, veelal Nederlandse, partners en leveranciers in dit project. Met deze launching customer-projecten behouden we vitale kennis in eigen land en daarmee onze plek in de wereldtop van de complexe marinebouw. Nog belangrijker: de bemanningen van de Nederlandse en Belgische marine krijgen state-of-the-art schepen om hun complexe taken mee uit te voeren.”

“We zijn verheugd dat Thales weer geselecteerd is voor de levering van sensor- en vuurleidingssystemen voor een nieuwe scheepsklasse voor de Koninklijke Marine,” zegt Gerben Edelijn, CEO van Thales Nederland. “De bemanning van de ASW-fregatten zal kunnen vertrouwen op ons ultramoderne Above Water Warfare System dat een effectieve verdediging biedt tegen huidige en toekomstige dreigingen. Samen met de Duitse F126 schepen zullen de Belgische en Nederlandse ASW-fregatten gebruik maken van identieke, ultramoderne technologie voor hun verdediging en de beveiliging van high-value objecten.”

 

De verwerving van de ASW-fregatten gebeurt zoals ik dat het liefst zie: Door intensieve samenwerking, tussen landen, krijgsmachten en industrie. Het resultaat op termijn is een innovatief en krachtig wapensysteem. Daar profiteren wij als directe gebruikers van, maar ook Europa en de NAVO.
staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat

De fregatten worden 145 meter lang en 18 meter breed. Ze krijgen een diepgang van 5,5 meter bij een waterverplaatsing van 6400 ton. Aan boord is plek voor een 117-koppige bemanning en capaciteit voor extra manschappen om mee te varen. De ASW-fregatten worden onder andere uitgerust met een Under Water Warfare Suite (UWWS), een Above Water Warfare System (AWWS) en underwater decoys. De schepen worden bewapend met onder andere een 76mm kanon, Mk54 torpedo’s, Rolling Airframe Missiles (RAM) en de Naval Strike Missile. Het schip is voorbereid op andere wapens, zoals krachtigere missiles en High Energy Lasers. Ook zijn er onbemande vaar- en vliegtuigen aan boord voor gebruik op en onder water en in de lucht.

Het hele project wordt in nauwe samenwerking met Defensie uitgevoerd, waarbij een deel van de werkzaamheden door Defensie zelf zal worden uitgevoerd. Defensie koopt daarnaast systemen in bij tientallen bedrijven. Ondertekening van een aantal contracten staat rond de zomer gepland. De resterende contracten voor deze deelprojecten volgen nog dit jaar, in 2024 en in 2025 .

Met de bouw van de 2 ASW-fregatten is een investering gemoeid van ongeveer € 1,9 miljard. De verwachting is dat het eerste schip in 2029 zal worden opgeleverd.

Laatste nieuws

Nieuws: 03-07-2023

Maritiem Masterplan goedgekeurd door Nationaal Groeifonds

Op 30 juni heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van het Nationaal Groeifonds €210 miljoen toegekend gekregen, waarvan €110 miljoen voorwaardelijk, voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft als doel de energietransitie in de maritieme sector te versnellen: een stap die de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van betrouwbare en concurrerende klimaatneutrale demonstratieschepen versnelt.
NMC|Innovatie|Algemeen

Nieuws: 12-05-2023

Nederlandse toptech in Noord-Europees verband: een update over NNSC

Een sterke Nederlandse maritieme industriële basis in Europees verband krijgt steeds verder vorm in de samenwerking Northern Naval Shipbuilding Cooperation (NNSC). Formeel doel: “het versterken van het Noord-Europese Maritieme Ecosysteem door samenwerking tussen landen en bedrijfsleven om beschikbaarheid en voorraad van kritieke technologie voor militair gebruik te waarborgen.” Geen gebrek aan ambitie, hoog tijd voor een korte update.
NMC|Europa|Algemeen

Nieuws: 12-05-2023

Gezamenijke NIDV DUKC deelname aan UDT beurs 2023

Met een grote gezamenlijke stand nam het NIDV Dutch Underwater Knowledge Centre deel aan de Undersea Defence Technology (UDT)-beurs. Deze compacte maritieme beurs vond dit jaar plaats in Rostock Duitsland op 9 – 11 mei. Maar liefst 12 NIDV-deelnemers waren aanwezig waarbij ook input is geleverd voor een aantal interessante papers. Veel dank gaat uit naar Vz DUKC Ton van Koersel (TNO) voor de algehele UDT coördinatie en afstemming met beursorganisatie Clarion.
NMC|Gouden Ecosysteem|Algemeen