Om F-35 vliegers tijdens uitzendingen en oefeningen van de juiste info voorzien, zijn er specifieke containers nodig. Ze komen eraan. Vliegbasis Leeuwarden krijgt deze zomer de eerste exemplaren. Ze voorzien in werkplekken met ICT-systemen om buiten de vliegbasis te opereren. De containers worden geleverd door NIDV-deelnemer Contour Advanced Systems, uit Varsseveld. Op 4 juni tekenden de directeur DMO vice admiraal Arie Jan de Waard en directeur Contour Wim Tijsterman op locatie het bijbehorende contract.

De F-35’s kunnen straks ver buiten de eigen vliegbasis opereren dankzij de speciaal ontworpen  containers. Ze worden voorzien van de noodzakelijke werkplekken. Ook is ruimte voor de ICT-systemen. De containers moeten voldoen aan de specifieke beveiligingseisen van het F-35-programma. Leeuwarden krijgt er in totaal 10, waarvan de eerste in september arriveert. Daarna volgt elke maand een nieuwe. Ook op Volkel komen op korte termijn containers. Elk F-35 squadron krijgt een eigen set. Een set bestaat uit 5 tot 10 containers.

Vanaf het begin van het F-35-project in Nederland hebben bedrijven zich verenigd in het NIFARP-platform (NIDV Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform). De doelstelling van het NIFARP is het bijeen brengen van vraag en aanbod en het richting geven aan kennisontwikkeling binnen de F-35 markt. Het NIFARP bevordert kansen voor de deelnemers door het faciliteren van contacten, door overleg met defensie en andere organisaties op het gebied van nationale veiligheid en door een gezamenlijke inspanning voor marktuitbreiding, marktvergroting, export en het nationaal en internationaal zichtbaar maken van deze technologische hoogwaardige bedrijven. Via het NIFARP zijn de aangesloten bedrijven als groep geïntroduceerd bij F-35 producent Lockheed Martin.

Aan de levering van de containers is het nodige voorafgegaan, aldus Wim Tijsterman. Vanaf het moment dat bekend werd dat Nederland interesse had in het F-35 programma heeft Contour proactief mogelijkheden onderzocht om deel te nemen. Na verloop van tijd werd duidelijk de inkoop van containers onder verantwoording viel van de individuele landen. Contour heeft vervolgens zelf bij landen aangeklopt om een voet tussen de deur te krijgen. Tot nu toe is dat bij 2 landen gelukt. Het eerste land was Noorwegen waar al goede contacten mee bestonden inzake een ander relevant project. Als tweede land heeft nu dus ook Nederland de containers besteld. Dit biedt voor Contour een goede kans voor verdere levering aan andere potentiële F-35 landen.

Laatste nieuws