De Nederlandse bedrijven die bijdragen aan de F-35 hebben zich verenigd in het NIFARP. Door de unieke combinatie van de bedrijven en de wil om samen te werken, boeken de deelnemende bedrijven aanzienlijke resultaten. Tot op heden is Nederland één van de meest succesvolle landen in het F-35-programma gebleken.

De Nederlandse luchtmacht beschikt sinds 2019 over de eerste F-35’s en in de komende jaren wordt de vloot verder uitgebreid. Over enkele jaren zullen er enkele squadrons actief zijn vanaf de Vliegbasis Leeuwarden en Volkel. Nederlandse bedrijven die meedoen aan de (door)ontwikkeling, productie en instandhouding van dit nieuwe jachtvliegtuig hebben elkaar gevonden in het NIFARP.

Door een goede, gestructureerde en intensive samenwerking tussen de deelnemende bedrijven heeft Nederland wereldwijd een dominante positie verworven in het F-35 dossier.
Peter Huis in't Veld, business development manager lucht en internationale handelsbevorderingen

In deze grote, complexe en politiekgevoelige markt versterkt het NIFARP de collectieve positie van het Nederlandse bedrijfsleven. De deelnemende bedrijven werken succesvol samen, waardoor de Nederlandse luchtvaartindustrie zich inmiddels nationaal en internationaal een positie heeft verworven als kwalitatief uitstekende, concurrerende en betrouwbare samenwerkingspartner.

De ontwikkeling van de eerste versie van de F-35 is grotendeels achter de rug, wel zal het toestel gedurende zijn hele levensduur verder doorontwikkeld worden. De Nederlandse industrie blijft hierbij nadrukkelijk betrokken en op dit moment zijn productie en instandhouding van de F-35 een belangrijke onderwerp. De productie is momenteel in volle gang en is het van belang dat de Nederlandse industrie zichtbaar is bij Lockheed-Martin en zijn toeleveranciers, zodat deze hoogwaardige technologieën en producten afnemen bij de deelnemers van het NIFARP.

Voor de F-35 gebruikers in Europa heeft ons land een unieke ligging en speelt Nederland met haar logistieke bedrijven een prominente rol in het programma.

Doelstellingen platform

  • Het genereren van marktkansen voor Nederlandse bedrijven in het F-35 programma;
  • Het stimuleren van samenwerking tussen de deelnemende bedrijven;
  • Het behartigen van de Nederlandse bedrijven bij de Original Equipment Manufacturers ’s in het F-35 programma.

Officiële F-35 site

 

Laatste nieuws

Nieuws: 17-06-2021

Nieuwe afspraken F-35

De staatssecretaris van Defensie gaat een nieuw Memoranda of Understanding (MoU) aan met de partnerlanden binnen het F-35 programma. Deze overeenkomst staat bekend als de Production Sustainment and Follow-on Development Memorandum of Understanding (PSFD MoU) die de huidige vervangt. Daarin staan afspraken over het F-35 programma om de productie en de inzet van het F-35 jachtvliegtuig op doelmatige en doeltreffende wijze in te richten en over de financiële, contractuele en industriële verplichtingen. De Nederlandse industrie is sinds het begin betrokken bij het F-35 project. Het heeft zich verenigd in het NIFARP.
NIFARP|Defensie|Algemeen

Nieuws: 04-06-2021

Contour Advanced Systems tekent F-35-contract met DMO

Om F-35 vliegers tijdens uitzendingen en oefeningen van de juiste info voorzien, zijn er specifieke containers nodig. Ze komen eraan. Vliegbasis Leeuwarden krijgt deze zomer de eerste exemplaren. Ze voorzien in werkplekken met ICT-systemen om buiten de vliegbasis te opereren. De containers worden geleverd door NIDV-deelnemer Contour Advanced Systems, uit Varsseveld. Op 4 juni tekenden de directeur DMO vice admiraal Arie Jan de Waard en directeur Contour Wim Tijsterman op locatie het bijbehorende contract.
NIFARP|Defensie|Industrie Nieuws

Nieuws: 11-05-2021

GKN Fokker en Honeywell ondertekenen overeenkomst voor F-35 wielen en remmen

GKN Fokker en Honeywell hebben eind april een licentie- en onderdelenleveringsovereenkomst getekend voor een geautoriseerd servicecentrum voor Honeywell’s wielen en remmen op de F-35 militaire straaljager.  In 2016 werd Fokker Landing Gear van GKN Aerospace door het F-35 Joint Program Office (JPO) gekozen om landingsgestelcomponenten voor de Europese F-35-vloot te onderhouden en te onderhouden.
NIFARP|Industrie Nieuws