Waar lopen midden-en kleinbedrijven zoal tegenaan bij het zakendoen met Defensie? Hoe zit het precies met Industriële Participatie (IP)? Wat zijn de laatste ontwikkelingen binnen het EDF en NAVO? Is deelname aan beurzen of een Partners International Business (PIB)-programma interessant voor mijn bedrijf? Hoe zit het bij Defensie precies met prototypen, leaseconstructies en raamcontracten? Deze thema’s en vragen kwamen aan bod op de NIDV-DMO-Regiodag bij gastheer DEMCON in Enschede, met deelname uit Oost-en Noord-Nederland. Een uitgebreide DMO-delegatie was aanwezig, net als het Commissariaat Militaire Productie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De formule van onderlinge plenaire kennismaking, presentaties en bovenal de vaste 1-op-1-gesprekken in de middag bleek wederom succesvol.

Op 7 december vond alweer de 16e NIDV-DMO-Regiodag plaats, dit keer bij DEMCON in Enschede. Deze regiodagen zijn in 2016 opgestart met als doel nadere kennismaking tussen de DMO-top met een tiental NIDV-deelnemende mkb’er. Directeur DMO VADM Arie Jan de Waard was persoonlijk aanwezig als mede-aanjager van het concept.

Informatie-uitwisseling tussen Defensie en mkb

Het ochtendprogramma omvatte uitgebreide presentaties van gastheer John Manrho (DEMCON), Commissaris Militaire Productie Jan Christiaan Dicke, en Directeur DMO Admiraal Arie Jan de Waard. Deelnemende NIDV bedrijven, uitgenodigd op basis van locatie en thema: Aeronamic (Almelo), Enginia (Hengelo), Gebuwin (Winterswijk), HTM Aerotec (Hengelo), Meilink (Borculo), RE-Lion (Enschede), SDD (Emst) en Alewijnse (Nijmegen). De lunch stond in het teken van drie prototypes, waarvan de E-lighter het meest spraakmakend was. De thermo-elektrische techniek geeft onafhankelijk opererende soldaten een lichtgewicht energiebron in de koudste omstandigheden met minimale infraroodzichtbaarheid, en is daarmee een waardevolle aanvulling op batterijen.

E-lighter

In het middagprogramma vonden de genoemde 1-op-1-gesprekken plaats. Tevens is er door alle bedrijven zeer effectief gebruik gemaakt van de diverse netwerkmomenten.

Over de gastheer

DEMCON Defense & Security Systems B.V., opgericht in 2021, heeft kennis in huis om de volle breedte van de defensie- en veiligheidsmarkt te bedienen. Daarbuiten werkt DEMCON sinds 1993 aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in  aerospace, agri & food, defense & security, energy, high-tech systems & materials, life sciences & health, smart industry en water & maritime. Dat doen zij door het ontwikkelen, produceren en leveren van hoogwaardige technologie en innovatieve producten.
De diverse projecten in uitvoering betreffen onder meer de genoemde E-Lighter (portable power generator dismounted soldier), High energy & cooling of military vehicles, Autonomous systems and artificial intelligence, Unmanned systems and passive reconnaissance, Laser satcom & defense space applications, Innovative energy transition for defense applications. Vaak betreft het samenwerking met NIDV-partners zoals DNV, TNO en NLR, en niet alleen ontwikkeling maar ook prototyping en fabricage. Zo vormde de regiodag ook voor de gastheer een uitstekende kans om het eigen bedrijf te presenteren, niet alleen aan andere NIDV-deelnemers maar ook aan de top van de DMO.