Op Vliegbasis Woensdrecht zijn op 1 oktober 2 hypermoderne gebouwen geopend, waar de motoren van de Europese F-35’s worden onderhouden. Het gaat om state-of-the-art faciliteiten, waar de F135-motoren ook nog eens grondig worden getest. Woensdrecht geldt daarom per vandaag als het industriële hart van de Europese F-35-motoren.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt was een van de sprekers bij de officiële opening. “In dit unieke state-of-the-art complex bouwen we de komende decennia voort op onze ervaring. Gloednieuw gereedschap, in de handen van bedreven technici. We bundelen onze krachten vanaf dag 1 met vertrouwde partners uit de luchtvaartindustrie. We wisselen onderling ervaring, capaciteit en kennis uit: een efficiënte dynamiek tussen defensiebelangen en industriële expertise.”

Een 1e groep personeel is inmiddels aan het werk. Zij zijn speciaal opgeleid om zelfstandig de motoren van de opvolger van de F-16 te kunnen onderhouden. De verwachting is dat de werkgelegenheid de komende periode nog verder groeit, omdat het onderhoud dus niet alleen voor de Nederlandse F-35’s is. In Brabant worden alle Europese en Israëlische toestellen grondig gecheckt.

1 van 4 locaties

Wereldwijd zijn er inmiddels zo’n 700 F-35’s. Woensdrecht was in 2014 1 van de 4 locaties ter wereld die de Verenigde Staten aanwezen voor motorenonderhoud van de toestellen. Ook in de VS zelf (voor Noord-Amerika) en Australië (voor Oceanië en Azië) zijn speciale werkplaatsen. De 4e hoogtechnologische faciliteit opent binnenkort in Noorwegen. Nederland en Noorwegen verdelen vanaf dat moment de werklast voor Europa en Israël.

In Woensdrecht werd sinds 2014 gewerkt aan de faciliteiten. Dit gebeurde door de Koninklijke Luchtmacht, het internationale F-35-programma en Pratt & Whitney en Standard Aero. Er is destijds voor Nederland gekozen vanwege de centrale ligging in Europa. Ook is Nederland op logistiek vlak sterk. Bovendien ligt het complex in Woensdrecht op een goed bewaakte locatie.

Bron: Defensie.nl