Met haar onderzoek naar ‘Breinvredebreuk’ heeft tweede luitenant Lonneke van Bemmel de Jan Gmelich Meijling (JGM) scriptieprijs gewonnen. Haar onderzoek was academisch sterk, had veel actuele maatschappelijke meerwaarde in het publieke domein en vernieuwend en liet daarmee de sterke concurrentie achter zich.

Pascal Martens, student aan de Politie Academie en Koen Snel, student aan de TU-Delft, zijn met hun scriptie 2e en 3e geworden met onderzoeken ‘A Moral Compass – The role of explicit moral knowledge when Dutch police officers consider using their firearm’ en ‘Predicting Buckling and Plasticity of Finite Element Models Using Machine Learning.’ De JGM-scriptieprijs is tijdens de NEDS 2020 Digital door plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Onno Eichelsheim, uitgereikt.

Binnendringen van het brein

In haar winnende scriptie heeft Lonneke van Bemmel zich verdiept in de inzet van een Brain-Computer-Interface (BCI) om in het brein van een verdachten binnen te dringen. Dit zou kunnen dienen om daderkennis of wachtwoorden te verzamelen door opsporingsinstanties maar staat op gespannen voet met het nemo-teneturbeginsel waarmee verdachten niet aan hun eigen veroordeling hoeven bij te dragen. Haar conclusie was dat indien BCI in die praktijk wordt ingezet, het van belang is om voldoende effectieve en relevante rechtswaarborgen te ontwikkelen, teneinde naast de fysieke ook de mentale integriteit van de verdachte te respecteren.

Zoals elk jaar zijn er weer vele scripties ingezonden door 5 verschillende instellingen, t.w. Politie Academie, Instituut voor Fysieke Veiligheid, Nederlandse Defensie Academie en TU Delft. Daaruit zijn drie scripties genomineerd door een vakjury. De jury heeft de scripties beoordeeld op academisch niveau, maatschappelijke meerwaarde, bijdrage aan het verbeteren van de publieke veiligheidsorganisaties, commerciële aantrekkelijkheid en mate van vernieuwing. De JGM scriptieprijs wordt sinds 2016 uitgereikt.

Eerdere winnaars van de Jan Gmelich Meijling scriptieprijs

2019: 2e luitenant Iris Waterlander, NLDA
2018: Eva Bontje, NLDA
2017: Luitenant ter zee der 3e klasse Perry Eeuwijk, NLDA
2016: Evelien Aangeenbrug, Politie Academie