Met de 22e voortgangsrapportage over het project Verwerving F-35 geeft het kabinet een positieve ontwikkeling aan in de waarde van de afgesloten productieovereenkomsten en de gerealiseerde omzet. Het betekent een voortzetting van de lijn zoals deze zich al een aantal jaren voordoet.

Nederlandse toeleveranciers zijn tijdens de Coronacrisis opengebleven. Hierdoor heeft de militaire productie van de Nederlandse industrie aan het F-35 programma weinig nadelige gevolgen ondervonden. COVID-19 leverde duidelijke belemmeringen op voor de activiteiten van de Staat om de Nederlandse industrie te ondersteunen in 2020 en 2021. Zo is het vanwege reisbeperkingen onmogelijk gebleken om naar de Verenigde Staten te reizen na maart 2020 en zijn diverse bijeenkomsten afgelast die door de Bijzonder Vertegenwoordiger F-35 Industrie Participatie en het JIST georganiseerd waren.

In 2020 zijn 34 nieuwe of aanvullende inkooporders met de VS afgesloten met een totale waarde van $ 425,2 miljoen.

De NIDV ziet het project Verwerving F-35 als een succes dat binnen de Gouden Driehoek van overheid, kennisinstellingen en industrie vorm heeft gekregen. Het NIDV Industrieel F-35 Jachtvliegtuig Platform (NIFARP) levert hieraan sinds eind jaren negentig een grote bijdrage.

Laatste nieuws

Nieuws: 08-10-2021

Vliegbasis Leeuwarden decor van de NIFARP jaarbijeenkomst

Met het geluid van vliegtuigmotoren op de achtergrond heeft op 7 oktober op de vliegbasis Leeuwarden de jaarlijkse NIFARP-bijeenkomst plaatsgevonden.
NIFARP|NIDV nieuws

Nieuws: 17-06-2021

Nieuwe afspraken F-35

De staatssecretaris van Defensie gaat een nieuw Memoranda of Understanding (MoU) aan met de partnerlanden binnen het F-35 programma. Deze overeenkomst staat bekend als de Production Sustainment and Follow-on Development Memorandum of Understanding (PSFD MoU) die de huidige vervangt. Daarin staan afspraken over het F-35 programma om de productie en de inzet van het F-35 jachtvliegtuig op doelmatige en doeltreffende wijze in te richten en over de financiële, contractuele en industriële verplichtingen. De Nederlandse industrie is sinds het begin betrokken bij het F-35 project. Het heeft zich verenigd in het NIFARP.
NIFARP|Defensie|Algemeen

Nieuws: 04-06-2021

Contour Advanced Systems tekent F-35-contract met DMO

Om F-35 vliegers tijdens uitzendingen en oefeningen van de juiste info voorzien, zijn er specifieke containers nodig. Ze komen eraan. Vliegbasis Leeuwarden krijgt deze zomer de eerste exemplaren. Ze voorzien in werkplekken met ICT-systemen om buiten de vliegbasis te opereren. De containers worden geleverd door NIDV-deelnemer Contour Advanced Systems, uit Varsseveld. Op 4 juni tekenden de directeur DMO vice admiraal Arie Jan de Waard en directeur Contour Wim Tijsterman op locatie het bijbehorende contract.
NIFARP|Defensie|Industrie Nieuws