De leverancier van sensoren, HENSOLDT, levert een mobiel systeem voor tactische radioverkenning aan Nederland en Duitsland. Een bijbehorende order is inmiddels door DMO-directeur vice-admiraal Arie Jan de Waard namens beide partnerlanden ondertekend.

Het systeem voor het monitoren en analyseren van vijandelijk radioverkeer omvat digitale breedbandontvangers, compacte richtingzoekers en krachtige software voor real-time signaalevaluatie. De kernelementen van het systeem zijn geïntegreerd in pantservoertuigen of ontworpen om draagbaar te zijn, zodat troepen direct in het inzetgebied kunnen worden ondersteund en bedreigingen in een vroeg stadium kunnen worden gedetecteerd.

“Responsieve en nauwkeurige analyse en classificatie van radioverkeer is essentieel voor een volledig tactisch beeld van de situatie”, zegt Celia Pelaz, Chief Strategy Officer en hoofd van de Spectrum Dominance Division bij HENSOLDT. “Ons mobiele en robuuste systeem biedt de zekerheid dat troepen kunnen vertrouwen op de ondersteuning van de meest krachtige COMINT-technieken in het veld.”

HENSOLDT is al tientallen jaren actief op de markt van elektromagnetische spectrumdominantie. Het bedrijf heeft COMINT- en ELINT-sensoren ontwikkeld, en levert geïntegreerde systemen die in staat zijn tot verkenning en jamming aan vele NAVO-landen.

Laatste nieuws