Op 9 november heeft de Koninklijke Marechaussee een 60-tal NIDV-deelnemers gesproken over de uitdagingen en kansen die de Defensienota hen biedt. De presentatie van Commandant Koninklijke Marechaussee Luitenant-generaal Hans Leijtens en directeur Kennis, Strategie en Innovatie Brigade-generaal Jos Pieters gaf het startschot voor interessante dialoog met het publiek.

De publieke taak van de KMAR is de afgelopen jaar geïntensiveerd. Extra grenscontroles, bewaking van belangrijke objecten zorgen voor een permanente druk op de organisatie. Tegelijk gaat de Marechaussee weer meer focus brengen op de militaire taak met capaciteit ter ondersteuning van grootschalig militair optreden. Hiervoor moet de organisatie groeien in personeel, en zullen  technologische oplossingen de efficiëntie moeten verhogen van de beschikbare capaciteit. Beide generaals deden daarom de oproep aan de aanwezige bedrijven om mee te denken en hun innovatie te delen.

Om de kansen en noodzaak van innovatie te demonstreren werd de bijeenkomst afgesloten door een optreden van robothond Spot, die op vier voeten plekken kan bereiken waar robots op wielen niet kunnen komen. Daarmee kan deze robot in meer situaties verkenningen uitvoeren waarbij de veiligheidsprofessional minder risico hoeft te lopen.