Een week na het uitkomen van de Defensie Ruimte Agenda verkoos een specialistische jury uit het Gouden Ecosysteem op 30 november de winnaar van de Defensie Innovatie Competitie 2022: een prototype boordradio van IsiSpace. Hiermee zet Defensie een volgende stap in het Ruimtedomein. Directe toepasbaarheid van dit voorstel gaf de doorslag boven de 4 overige finalisten, waaronder NIDV-deelnemers AAC Hyperion en S&T. Het prijzengeld van €200.000,- kan dus direct in gezamenlijke doorontwikkeling gestoken worden.

De jury bestond uit lt. kol. Bernard Buijs van het Defensiebrede Space centre bij de Luchtmacht, majoor Edwin Kampstra van JISTARC Landmacht, Elise Teuben van JIVC/KIXS, Jelle Zijlstra van de NIDV, Commissaris Militaire Productie Jan Christiaan Dicke, en Bert Meijvogel van Spaceoffice.  Meerde finalisten blijven in gesprek met Defensie. De negentiende Defensie Innovatie Competitie krijgt zo meervoudig gevolg.

Laatste nieuws

Nieuws: 02-12-2022

Satelliet brik-II krijgt broertjes: Nederlands-Noorse lancering MilSpace 2 nadert

Na een Ruimte Agenda en Innovatie Competitie sluit Defensie een ware Spaceweek af met een Memorandum of Understanding met Noorwegen. Binnen een paar weken lanceren de partnerlanden twee identieke nanosatellieten, Huygens en Birkeland. NLR en TNO werken samen met Noorse tegenpool FFI en het Litouwse Nanoavionics, en geven zo weer waartoe overheid, onderzoek, en onderneming samen toe in staat zijn in de Gouden Driehoek. De behoefte, “het opsporen van (scheeps)radarsignalen onder alle weersomstandigheden” is niet de enige kritieke informatie waarover Defensie moet beschikken, en de sector staat dan ook klaar voor de verdere uitwerking van dit nieuwe handelingsdomein.
NPVS|Gouden Ecosysteem|Algemeen

Nieuws: 25-11-2022

Defensie’s Ruimtevaartagenda is uit!

Vandaag is de lang verwachte Defensie Ruimte Agenda goedgekeurd door de ministerraad. Het wachten blijkt de moeite waard te zijn geweest: er ligt nu een heldere agenda waarin Defensie onderstreept dat de inrichting van de ruimte als vijfde operationele domein urgent is voor het informatiegestuurd optreden van onze strijdkrachten. Het gebruik van de ruimte is onmisbaar geworden voor het goed functioneren van onze krijgsmacht en onze maatschappij als geheel. Vanuit militaire optiek gaat het daarbij met name om het gebruik van satellieten die essentieel zijn voor navigatie, communicatie, positie- en tijdsbepaling, aardobservatie, en intelligence, surveillance and reconnaissance.
NPVS|Defensie|Algemeen

Nieuws: 12-10-2022

Luchtmacht duidt Defensienota voor bedrijfsleven

Op 4 oktober hield het Commando Luchtstrijdkrachten bij Jetsupport op Schiphol bijeenkomst voor het NIDV Platform Vliegende Systemen (NPVS) en het NIDV Industrial Fighter AiRcraft Platform (NIFARP). 30 aanwezigen volgden de toelichting van impact van de Defensienota op de Luchtmacht en het Gouden Ecosysteem.
NPVS|Defensie|NIDV nieuws