Schout-bij-nacht Boudewijn Boots volgt op 8 maart luitenant-generaal Onno Eichelsheim op als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS). De huidige directeur Operaties bij de Defensiestaf wordt daarvoor op 22 februari bevorderd tot vice-admiraal.

ls PCDS krijgt Boots de leiding over de Defensiestaf. Hij wordt de 1e vervanger van de CDS en is daarmee medeverantwoordelijk voor de aansturing van de commandanten van de Defensieonderdelen, het Special Operations Command (SOCOM) en Defensie Cyber Commando (DCC).

Rationeel, energiek en mensgericht

Doorslaggevend in de keuze voor Boots is de combinatie van zijn persoons- en leiderschapsprofiel. Hij wordt onder meer rationeel, energiek en mensgericht genoemd. Daarnaast beschikt hij over grondige kennis van en ervaring in operaties en de bestuurlijke (Defensie)organisatie.

Boots trad in 1986 in dienst bij de Koninklijke Marine. Hij voer eerst op mijnenjagers en nam in 1988 deel aan de vredesoperatie in de Perzische Golf, operatie Octopus . Boots maakte vervolgens de overstap naar de fregatten en werd verschillende keren uitgezonden, zoals bijvoorbeeld naar de NAVO-missie Operation Sharp Guard en Operation Enduring Freedom.

Commandant SNMG-2

In de jaren daarna was hij enige tijd gestationeerd op Curaçao en in Engeland en diende hij in onder meer Afghanistan. Ook voerde hij het commando over Zr. Ms. Evertsen en had hij de leiding over het Sea Training Command, de training voor de bemanningen van de schepen van de marine.

Voor hij in 2019 directeur Operaties werd, was Boots een jaar commandant van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2). Als directeur Operaties bij de Defensiestaf leverde hij onder meer een substantiële bijdrage aan de Defensieinzet bij de coronacrisis.

Functies Eichelsheim en Bauer

Van Eichelsheim werd eerder bekend dat hij per 15 april de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS) wordt, als opvolger van luitenant-admiraal Rob Bauer. De huidige CDS wordt voorzitter van het militaire comité van de NAVO.

Overgenomen van Defensie.nl