Goede, beveiligde militaire communicatie- en dataverbindingen zijn steeds belangrijker. Zeker ook die met buitenlandse partners, aangezien Nederland voornamelijk optreedt in internationaal verband. Spiral 0 is de 1e concrete stap naar het veilig verbinden van alle mobiele systemen met buitenlandse partners (internationale operabiliteit). Staatssecretaris Barbara Visser informeerde de Kamer over dit voorgenomen project.

Met Spiral 0 wordt de militaire radio- en communicatieapparatuur vervangen van 44 Pantserinfanteriebataljon en enkele ondersteunende eenheden. Het is de 1e concrete stap naar zogenoemd informatiegestuurd optreden. Spiral 0 wordt uitgevoerd in de periode 2020-2026 en kost tussen de €25 en € 100 miljoen. Vanaf 2023 stroomt de 1e apparatuur naar verwachting binnen.

Vervanging verouderde apparatuur

Het gaat in dit geval om de vervanging van de verouderde radioapparatuur van ongeveer 220 (gevechts)voertuigen en de bijbehorende draagbare radio’s. Dit vormt de basis voor interoperabiliteit zowel binnen de krijgsmacht als internationaal en is van groot belang voor de operationele effectiviteit van de eenheid.

Radio’s en software

Het pakket bestaat uit de aankoop en inbouw van de Combat Net Radio (CNR). Die verzorgt het zenden en ontvangen van spraak- en datasignalen van en naar personeel en voertuigen. De TEN Core zorgt voor de integratie van de radio’s. Met deze software kunnen applicaties zoals een Battlefield Management System hun data delen en verzenden via de CNR. Ook maakt de TEN Core de toekomstige aansluiting mogelijk van nieuwe, al dan niet buitenlandse, middelen en applicaties.

Naast de Nederlandse eenheid krijgt ook een vergelijkbare Duitse eenheid nieuwe apparatuur. Er wordt bij de radio’s zoveel mogelijk uitgegaan van bestaande en bewezen producten, waardoor de risico’s beheersbaar zijn. De CNR wordt samen met Duitsland aangekocht. De TEN Core wordt gezamenlijk met Duitsland ontwikkeld in het Design and Prototype Center te Amersfoort. De inbouw doet Nederland zelf. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheid tot samenwerken met Nederlandse kennisinstellingen en bedrijfsleven.

Informatiegestuurd optreden

De internationale veiligheidssituatie en de razendsnelle technologische ontwikkelingen vragen om meer informatiegestuurd optreden door de krijgsmacht. Dit draait om het snel verwerken, analyseren en toepassen van grote hoeveelheden (digitale) informatie. Spiral 0 is onderdeel van het wapensysteemgebonden-IT programma FOXTROT Hiermee werkt Nederland aan de randvoorwaarden voor een informatiegestuurde krijgsmacht. Daarbij kan ieder platform (militair, commandopost, sensor, wapensysteem) in operationele omstandigheden veilig worden verbonden, ook met internationale partners.

Het programma werkt met deelleveringen, zogenoemde spirals, aan stapsgewijze invoering ervan. Door de omvang en complexiteit kost dit veel tijd. Waar mogelijk voert Nederland delen van het programma uit samen met Duitsland door het aan FOXTROT gekoppelde binationale programma Tactical Edge Networking (TEN).

Overgenomen van Defensie.nl

Laatste nieuws

Nieuws: 05-01-2024

Technolution Prime intensiveert rol in beschermen staatsgeheimen

Technolution Prime introduceert nieuwe datadiodes, geeft de lijnvercijfering voor versleutelde communicatie een upgrade en schroeft de productiecapaciteit op met een eigen assemblagelocatie.  Ook staan er nieuwe productintroducties op stapel. Het bedrijf intensiveert hiermee zijn positie als producent van crypto-producten en cross-domain oplossingen voor de Nederlandse markt.
NIVP|Innovatie|Industrie Nieuws

Nieuws: 20-11-2023

Programma Foxtrot gaat volgende fase in

Defensie moet sneller, beter en effectiever optreden. Daarvoor is betrouwbare, veilige en snelle communicatie tussen alle (mobiele) platformen van de krijgsmacht onmisbaar. Dit programma, Foxtrot, is één van de grootste projecten voor Defensie in de komende jaren. De publicatie van de A-brief, gelijktijdig met het eerste project (B-brief Militaire transmissie brengt deze ambitie dichterbij. Met deze leeswijzer helpen we Defensie en de sector in bekendheid van behoefte en Nederlandse bijdrages. Download direct: De Kamerbrief DMP-A Programma Foxtrot B-brief project Militaire Transmissie Bouwblok (MTBB)
NIVP|Defensie|Algemeen

Nieuws: 06-07-2023

JIVC Leveranciersdag geeft startschot voor dialoog

In het Marine Etablissement Amsterdam organiseerde het Joint Informatie Voorziening Commando (JIVC) van Defensie vandaag de JIVC Leveranciersdag. Aan bod: hoe versnelt en verbetert Defensie haar IT op continuïteit, groot materieel, projecten, en grote programma’s? Sluitstuk van de dag was de opening van de inschrijving voor IT-tafels, waar Defensie en geïnteresseerde partijen de uitdaging aangaan.
NIVP|Defensie|Algemeen