Nederland doet vanaf vandaag experimenteel onderzoek met Denemarken, Duitsland, Finland, Noorwegen en Zweden om onderzeese infrastructuur te beschermen. De oprichting van het Seabed Security Experimentation Centre (SeaSEC) is onderdeel van het Northern Naval Capability Cooperation-initiatief. Dit samenwerkingsverband tussen defensieorganisaties van de 6 partners is vandaag officieel bekrachtigd in Washington. Het NNCC is gestart om de maritieme industrie sterker te maken. Dat is nodig om over de beste systemen en materieel te kunnen beschikken.

De onderzoekers krijgen de beschikking over een gigantische hoeveelheid gegevens uit militaire en civiele databanken uit de 6 deelnemende landen. Bij het delen ervan wordt scherp toegezien op het waarborgen van vertrouwelijkheid. Zo kan informatie van betrokken partijen gerubriceerd of commercieel vertrouwelijk zijn.

Eerder al nam TNO het werkveld in ogenschouw, en publiceerde

Een duik in de beveiliging van de zeebodem

NIDV is in de aanloop van NNCC nauw betrokken geweest, en blijft dat ook om Defensie en industrie te ondersteunen in hun afstemming. De aanwezigheid van meerdere MKB’s, startups, eindproducenten, en kennisinstelling erkent hun essentiële bijdrages om SeaSEC’s doelstelling van een veiliger zeebodem te laten bereiken.

Lees Defensies volledige persbericht

Lees meer over de aanloop van het NNCC

Laatste nieuws