De Defensie-en Veiligheidsbeurs NEDS op 30 november was zoals elk jaar een uitgelezen moment voor bedrijven en organisaties in Defensie en Veiligheid om afspraken formeel te bekrachtigen. In de komende maanden krijgen deze afspraken steeds concreter opvolging. Zo maken ze Nederland en bondgenoten op met hun eigen specialismes veiliger.

Nederland, de Filippijnen, en Singapore

Namens Nederland heeft viceadmiraal Jan Willem Hartman, Commandant Materieel en IT,  Memorandum of Understandings (MoU’s) getekend met Singapore en de Filipijnen (zie pagina-afbeelding). Met Singapore zal Nederland technologiesamenwerking verdiepen op o.a. maritieme autonome systemen, en met de Filippijnen in de maritieme defensie en defensie-industrie.

Eerste manticore voor Defensie

De IDV Manticore is de nieuwe terreinwagen voor de krijgsmacht. Dit voertuig biedt onder meer een betere bescherming van de inzittenden. Claudio Catalano, CEO van Iveco Defence Vehicles, droeg de eerste van de 1185 Manticores symbolisch over aan Defensie.

Nederlands-Fins contact verdiept: Vonk en TELVA

Ernst Vonk, directeur van Vonk B.V., en Joe Pimenoff, directeur van het Finse bedrijf Oy TELVA Ab, hebben een distributieovereenkomst getekend. Deze relatie is ontstaan tijdens de Innovatiemissie in mei 2023 naar Finland. Met deze overeenkomst wordt Vonk distributeur voor de Benelux van de infrarode lichtbron OBSIDIAN,  een zéér beperkte lichtbundel uniek in de wereld met toepassingen in zowel het militaire als veiligheidsdomein. Hierdoor wordt werken in volledige duisternis veiliger voor hen die niet gezien willen worden.

AEC Skyline legt verbindingen met Top Aces en Nokia

Stef Have, Managing Director van AEC Skyline en Didier Toussaint, Group President van het Canadese Top Aces, sloten een teaming agreement om gezamenlijk training aan Nederland, België, en de Scandinavische landen aan te bieden. Het betreft hoogspecialistische Joint Terminal Air Controller en adversary training, waarbij AEC Skyline en Top Aces al over diverse vliegtuigen beschikken ter verzorging hiervan.

Maar dat was nog niet alles: ook met Timo Bakker, head of defense & public safety for Europe namens Nokia, zette Have met AEC stappen. Beide partijen gaan samenwerken op het gebied van cellular network-technologieën, waarbij AEC Skyline producten van Nokia in Nederland mede onder het voetlicht brengt.

ADSE en ESG verbreden Nederlands-Duitse partnerschappen

Ron van Baaren, CEO van ADSE, en Alan Carson, Hoofd van ESG’s Elektroniksystem- und Logistik-Gmb AIR Division, bevestigden de stap: beide partijen gaan onder een MoU nauwere samenwerking aan in de defensie- en veiligheidssector, en op zoek naar kansen. Zo sluiten zij aan bij de bestaande samenwerking tussen de ministeries van Defensie van Nederland en Duitsland op het gebied van land, lucht en zee.

Van F-35 tot schepen: Ilias Solutions, IBM Consulting, Damen Naval

Harald Kokelkoren, directeur van ILIAS Solutions, en Joep van Leersum, Executive Partner IBM Consulting, hebben een Strategic Partnership Agreement getekend om synergie te vinden tussen resource planning softwaresysteem SAP en de F-35. Veel F-35 landen gebruiken SAP, maar met de F-35 wordt een separaat IT-systeem geleverd, waar producten van Ilias onderdeel van uitmaken. Door deze samenwerking kan onderzocht worden of een koppeling tussen beide systemen mogelijk is. Vanwege de potentiële unieke meerwaarde van dit onderzoek was ook Commissaris Militaire Productie Jan Christiaan Dicke aanwezig.

Maar niet alleen voor de luchtmacht zijn mogelijkheden te vinden: Ronald Briene, Managing Director van Damen Naval, tekende met Kokeltoren een contract voor de Damen Central Solution. Hiermee is het voor Damen Naval mogelijk om het Autonomous Asset Management-systeem aan boord van schepen te implementeren.

 

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 03-06-2024

NL EASP AIR voor 4e keer contract toegewezen door Frontex EU Grens- en Kustwacht

Voor de vierde keer heeft NL EASP AIR een meerjarige, lange afstand, maritieme surveillance contract toegewezen gekregen door de Europese Commissie en EU Frontex Border and Coast Guard. Er zijn maar drie EU dienstverleners geselecteerd voor dit contract met een waarde van €112 miljoen. Een mid-range tender met een waarde van €50 miljoen wordt momenteel nog verwerkt.
Industrie Nieuws

Nieuws: 30-05-2024

Noodzakelijke opschaling vraagt om passende maatregelen

Het ministerie van EZK voor tweejaarlijks een onderzoek uit naar de omvang, structuur en kennis van de NLDTIB. Berenschot heeft dit onderzoek begin 2024 uitgevoerd, en het rapport daarvan is 27 mei naar de Tweede Kamer gestuurd.  Belangrijke nieuwe thema’s in dit onderzoek waren groeiverwachtingen, opschalingsmogelijkheden en financieringsknelpunten.
Algemeen

Nieuws: 17-05-2024

Defensie projecten overzicht 2024 gepubliceerd

Op 15 mei – op verantwoordingsdag- is het nieuwe Defensie Projectenoverzicht (DPO) 2024 aangeboden aan Tweede Kamer en gepubliceerd. Het Defensie Projectenoverzicht wordt tegenwoordig op verantwoordingsdag gepubliceerd, naar aanleiding van de actualisatie van het DMP-proces.  De belangrijkste reden is dat het primair een verantwoordingsdocument is, en de publicatiedatum dus beter past bij verantwoordingsdag. De NIDV Projectendag, normaal gespoken gekoppeld aan het DPO, zal dit jaar nog steeds op 24-09-2024 plaatsvinden.
Algemeen