Het internationale project SEA Defence is officieel van start. Na de selectie afgelopen juni van het SEA Defence-project door de Europese Commissie (EC) binnen het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP 2019), kondigt het consortium met trots de officiële start van het project aan. Het EDIDP, dat de weg effent voor het Europees Defensiefonds, richt zich op het versterken van de technologische en industriële basis van de Europese defensie en op het vergroten van de autonomie en het technologisch leiderschap van de EU.

De kick-off van SEA Defence vond plaats op 14 december en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het consortium, van de EC en van de deelnemende EU-lidstaten. Eerder vorige week werd de subsidieovereenkomst, ter waarde van in totaal € 14,29 miljoen, ondertekend door de EC, een belangrijke stap in de maritieme samenwerking van de EU. SEA Defence is een samenwerking van SEA Naval, waaronder DamenNaval GroupNavantiaSAAB Kockumsthyssenkrupp Marine SystemsLürssen DefenseTNOMARINOdense Maritime TechnologyCTN, en moet nog worden voltooid door belangrijke partners die plaatsvonden in de voorstel voorbereidingsfase. SEA Naval is de maritieme werkgroep van SEA Europe (de European Shipyards and Equipment Association).

Ik ben vereerd dat Damen de rol van coördinator is aangeboden in dit uitzonderlijke project dat de leidende Europese marinescheepswerven samenbrengt. We danken de Europese Commissie dat ze ons de kans heeft gegeven om samen te werken aan een nog sterkere Europese maritieme verdediging en technologische basis. We zijn ook zeer verplicht aan de inzet en steun van de deelnemende EU-lidstaten. SEA Defense is het eerste echt Europese maritieme EDIDP-project en zal de hoeksteen leggen voor toekomstige maritieme samenwerking in het kader van het Europees Defensiefonds.
René Berkvens, vicevoorzitter van de Damen Shipyards Group

SEA Defence is een haalbaarheidsstudie die tot doel heeft een routekaart te bieden van technologieën die in de volgende generatie marineplatforms moeten worden opgenomen en in verdere Europese ontwikkelingsprogramma’s moeten worden voortgezet.

Het Sea Defence project is een belangrijke mijlpaal in de weg naar het stimuleringsprogramma van Europa om de Europese militaire capaciteiten te verbeteren en de Eur. Defensie Technologische en Industriële Basis te versterken, het Europees Defensiefonds (EDF). Nederlandse leiding van deze studie past bij ons als maritieme natie. Naast Damen als consortiumleider zijn ook NIDV-deelnemers TNO en MARIN bij deze studie betrokken. Het kan dienen als basis voor nieuwe EDF-projecten, waarvoor de NIDV zich sterk maakt.
Ron Nulkes, directeur NIDV

Laatste nieuws

Nieuws: 03-07-2023

Maritiem Masterplan goedgekeurd door Nationaal Groeifonds

Op 30 juni heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van het Nationaal Groeifonds €210 miljoen toegekend gekregen, waarvan €110 miljoen voorwaardelijk, voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft als doel de energietransitie in de maritieme sector te versnellen: een stap die de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van betrouwbare en concurrerende klimaatneutrale demonstratieschepen versnelt.
NMC|Innovatie|Algemeen

Nieuws: 29-06-2023

Contract ondertekend voor nieuwe Anti Submarine Warfare Fregatten

Den Helder, 29 juni 2023 – Defensie, Damen en Thales hebben op de eerste dag van de Marinedagen/Sail in Den Helder het contract ondertekend voor het ontwerp, de bouw en de levering van vier Anti Submarine Warfare (ASW)-Fregatten; twee zijn bestemd voor Nederland en twee voor België. De overeenkomst werd op Zr.Ms. Karel Doorman getekend door de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen, Damen Naval Managing Director Roland Briene en Thales Nederland CEO Gerben Edelijn.
NMC|Defensie|Industrie Nieuws

Nieuws: 12-05-2023

Nederlandse toptech in Noord-Europees verband: een update over NNSC

Een sterke Nederlandse maritieme industriële basis in Europees verband krijgt steeds verder vorm in de samenwerking Northern Naval Shipbuilding Cooperation (NNSC). Formeel doel: “het versterken van het Noord-Europese Maritieme Ecosysteem door samenwerking tussen landen en bedrijfsleven om beschikbaarheid en voorraad van kritieke technologie voor militair gebruik te waarborgen.” Geen gebrek aan ambitie, hoog tijd voor een korte update.
NMC|Europa|Algemeen