Het internationale project SEA Defence is officieel van start. Na de selectie afgelopen juni van het SEA Defence-project door de Europese Commissie (EC) binnen het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP 2019), kondigt het consortium met trots de officiële start van het project aan. Het EDIDP, dat de weg effent voor het Europees Defensiefonds, richt zich op het versterken van de technologische en industriële basis van de Europese defensie en op het vergroten van de autonomie en het technologisch leiderschap van de EU.

De kick-off van SEA Defence vond plaats op 14 december en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het consortium, van de EC en van de deelnemende EU-lidstaten. Eerder vorige week werd de subsidieovereenkomst, ter waarde van in totaal € 14,29 miljoen, ondertekend door de EC, een belangrijke stap in de maritieme samenwerking van de EU. SEA Defence is een samenwerking van SEA Naval, waaronder DamenNaval GroupNavantiaSAAB Kockumsthyssenkrupp Marine SystemsLürssen DefenseTNOMARINOdense Maritime TechnologyCTN, en moet nog worden voltooid door belangrijke partners die plaatsvonden in de voorstel voorbereidingsfase. SEA Naval is de maritieme werkgroep van SEA Europe (de European Shipyards and Equipment Association).

Ik ben vereerd dat Damen de rol van coördinator is aangeboden in dit uitzonderlijke project dat de leidende Europese marinescheepswerven samenbrengt. We danken de Europese Commissie dat ze ons de kans heeft gegeven om samen te werken aan een nog sterkere Europese maritieme verdediging en technologische basis. We zijn ook zeer verplicht aan de inzet en steun van de deelnemende EU-lidstaten. SEA Defense is het eerste echt Europese maritieme EDIDP-project en zal de hoeksteen leggen voor toekomstige maritieme samenwerking in het kader van het Europees Defensiefonds.
René Berkvens, vicevoorzitter van de Damen Shipyards Group

SEA Defence is een haalbaarheidsstudie die tot doel heeft een routekaart te bieden van technologieën die in de volgende generatie marineplatforms moeten worden opgenomen en in verdere Europese ontwikkelingsprogramma’s moeten worden voortgezet.

Het Sea Defence project is een belangrijke mijlpaal in de weg naar het stimuleringsprogramma van Europa om de Europese militaire capaciteiten te verbeteren en de Eur. Defensie Technologische en Industriële Basis te versterken, het Europees Defensiefonds (EDF). Nederlandse leiding van deze studie past bij ons als maritieme natie. Naast Damen als consortiumleider zijn ook NIDV-deelnemers TNO en MARIN bij deze studie betrokken. Het kan dienen als basis voor nieuwe EDF-projecten, waarvoor de NIDV zich sterk maakt.
Ron Nulkes, directeur NIDV

Laatste nieuws

Nieuws: 01-11-2021

Planning project vervanging onderzeeboten verder aan de haal

Met de Kamerbrief van 27 oktober wordt bewaarheid waar de NIDV reeds meerdere malen voor heeft gewaarschuwd. Nu is formeel bekend gesteld dat de eerste onderzeeboten niet in 2028, maar later worden geleverd. Dat is slecht nieuws voor zowel Defensie als het bedrijfsleven. Verder uitstel van het besluit brengt miljoenen extra kosten met zich mee voor het in de vaart houden van de Walrusklasse onderzeeboten. Dat geld kan beter voor nieuwe onderzeeboten worden gebruikt, aldus Ron Nulkes (directeur NIDV).
NMC|Industrie Nieuws

Nieuws: 12-10-2021

NIDV Marinebouw Cluster Jaarbijeenkomst bij CZSK te Den Helder

Nagenoeg alle 43 NMC-bedrijven waren aanwezig in Den Helder voor de NMC-jaarbijeenkomst 2021 op 12 oktober in Den Helder. Gastheer was het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) waarmee vooraf een aantrekkelijk en informatief programma was samengesteld. Er is onder meer gesproken over nationale maritieme defensieprojecten, internationale maritieme ontwikkelingen, Topsectoren, het Europees Defensie Fonds (EDF) en het Maritieme Masterplan. Hoogtepunten waren de aanbieding van het NMC-ambitiedocument aan C-ZSK VADM René Tas en de geboden fysieke netwerkmogelijkheden dankzij de voortreffelijke logistieke ondersteuning van CZSK
NMC|NIDV nieuws

Nieuws: 10-09-2021

Tas neemt leiding marine over van Kramer

“We zeggen vaak: ‘de juiste man op de juiste plaats’. Volgens mij ging dat over jou.” Dat zei Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer vandaag in Den Helder tegen zijn ranggenoot Rene Tas. Hij nam het roer over van Kramer en is nu de leider van de Koninklijke Marine.
NMC|Defensie|Algemeen