De Nederlandse en Belgische marines zijn van plan 4 Anti Submarine Warfare (ASW)-fregatten aan te schaffen, schreef staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat gisteren 3 april aan de Tweede Kamer. Hiermee versterkt de Nederlandse marinebouw de veiligheidspositie op zee voor de twee landen. (Tekst en beeld: Defensie.nl)

De nieuwe ASW-fregatten zorgen voor een belangrijke versterking van de slagkracht van de Koninklijke Marine. België en Nederland zetten met onze samenwerking een volgende stap op het gebied van internationale defensiesamenwerking.
Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie

De ASW-fregatten vervangen de huidige 4 multipurpose-fregatten (M-fregatten). Het eerste fregat is voor de Koninklijke Marine en moet in 2029 inzetbaar zijn. Het tweede schip gaat een jaar later naar België.

Voor de Nederlandse industrie kan de bouw van deze hoogwaardige schepen zorgen voor een sterkere internationale marktpositie. Verder is voor het bedrijfsleven een rol voorzien bij het onderhoud van de schepen. Defensie gaat dat nu al voorbereiden.

Hoofdtaak

Hoofdtaak van de ASW-fregatten is het opsporen en bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt onder meer met de NH90-boordhelikopter. Zowel het fregat als de helikopter kunnen een torpedo lanceren om een onderzeeboot uit te schakelen of te verdrijven. Het gaat om de Mk54-torpedo, die over enkele jaren beschikbaar is. Het ASW-fregat is lastig te detecteren door onderzeeboten en kan zich verdedigen tegen torpedoaanvallen.

De schepen worden verder uitgerust met de modernste bewapening en sensoren. Denk bijvoorbeeld aan de Under Water Warfare Suite. Hiermee krijgt de bemanning tijdig inzicht in de onderzeebootdreiging. Maar ook de Naval Strike Missile voor oppervlaktedoelen en de ESSM Block 2 voor luchtverdediging komen aan boord.

Laatste nieuws

Nieuws: 12-05-2023

Nederlandse toptech in Noord-Europees verband: een update over NNSC

Een sterke Nederlandse maritieme industriële basis in Europees verband krijgt steeds verder vorm in de samenwerking Northern Naval Shipbuilding Cooperation (NNSC). Formeel doel: “het versterken van het Noord-Europese Maritieme Ecosysteem door samenwerking tussen landen en bedrijfsleven om beschikbaarheid en voorraad van kritieke technologie voor militair gebruik te waarborgen.” Geen gebrek aan ambitie, hoog tijd voor een korte update.
NMC|Europa|Algemeen

Nieuws: 12-05-2023

Gezamenijke NIDV DUKC deelname aan UDT beurs 2023

Met een grote gezamenlijke stand nam het NIDV Dutch Underwater Knowledge Centre deel aan de Undersea Defence Technology (UDT)-beurs. Deze compacte maritieme beurs vond dit jaar plaats in Rostock Duitsland op 9 – 11 mei. Maar liefst 12 NIDV-deelnemers waren aanwezig waarbij ook input is geleverd voor een aantal interessante papers. Veel dank gaat uit naar Vz DUKC Ton van Koersel (TNO) voor de algehele UDT coördinatie en afstemming met beursorganisatie Clarion.
NMC|Gouden Ecosysteem|Algemeen

Nieuws: 08-09-2022

NMC Jaarbijeenkomst en toelichting Defensienota 2022

Bijna 40 vertegenwoordigers van NMC-bedrijven waren aanwezig bij de NMC-jaarbijeenkomst 2022 op 7 september in Den Helder. Gastheer was het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) waarmee vooraf een aantrekkelijk en informatief programma was samengesteld. Er is onder meer gesproken over nationale maritieme defensieprojecten, internationale maritieme ontwikkelingen en het Europees Defensie Fonds (EDF). Hoogtepunt was de toelichting op de DN2022 door C-ZSK VADM René Tas. Hij ging daarbij met name in op de samenwerking met de maritieme industrie bij de realisatie van de prioriteiten van de KM. 
NMC|NIDV nieuws