De Nederlandse en Belgische marines zijn van plan 4 Anti Submarine Warfare (ASW)-fregatten aan te schaffen, schreef staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat gisteren 3 april aan de Tweede Kamer. Hiermee versterkt de Nederlandse marinebouw de veiligheidspositie op zee voor de twee landen. (Tekst en beeld: Defensie.nl)

De nieuwe ASW-fregatten zorgen voor een belangrijke versterking van de slagkracht van de Koninklijke Marine. België en Nederland zetten met onze samenwerking een volgende stap op het gebied van internationale defensiesamenwerking.
Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie

De ASW-fregatten vervangen de huidige 4 multipurpose-fregatten (M-fregatten). Het eerste fregat is voor de Koninklijke Marine en moet in 2029 inzetbaar zijn. Het tweede schip gaat een jaar later naar België.

Voor de Nederlandse industrie kan de bouw van deze hoogwaardige schepen zorgen voor een sterkere internationale marktpositie. Verder is voor het bedrijfsleven een rol voorzien bij het onderhoud van de schepen. Defensie gaat dat nu al voorbereiden.

Hoofdtaak

Hoofdtaak van de ASW-fregatten is het opsporen en bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt onder meer met de NH90-boordhelikopter. Zowel het fregat als de helikopter kunnen een torpedo lanceren om een onderzeeboot uit te schakelen of te verdrijven. Het gaat om de Mk54-torpedo, die over enkele jaren beschikbaar is. Het ASW-fregat is lastig te detecteren door onderzeeboten en kan zich verdedigen tegen torpedoaanvallen.

De schepen worden verder uitgerust met de modernste bewapening en sensoren. Denk bijvoorbeeld aan de Under Water Warfare Suite. Hiermee krijgt de bemanning tijdig inzicht in de onderzeebootdreiging. Maar ook de Naval Strike Missile voor oppervlaktedoelen en de ESSM Block 2 voor luchtverdediging komen aan boord.

Laatste nieuws