Op 24 oktober brachten voorzitter Raymond Knops en directeur Hans Huigen een werkbezoek aan het maritiem kennisinstituut MARIN te Wageningen. Op enthousiaste wijze gaf directeur Bas Buchner onder meer uitleg over zijn missie over schonem veilige scheepvaart en duurzaam gebruik van de zee.

MARIN is een wereldwijd erkend topinstituut voor maritiem onderzoek. “Onze missie is ‘Better Ships, Blue Oceans’: we staan voor schone, slimme en veilige scheepvaart en duurzaam gebruik van de zee” aldus Buchner. “We doen dat als onafhankelijke kennispartner voor de maritieme sector, overheid en maatschappij.”

MARIN heeft meer dan 450 werknemers en ca. €60 miljoen omzet. Naast marineschepen wordt 80% van alle cruiseschepen wereldwijd hier getest.  “Na ruim 85 jaar onderzoek blijven we onze faciliteiten, kennis en werkzaamheden verder ontwikkelen en de vraag naar ons gespecialiseerde onderzoek blijft toenemen en verbreden. Als internationaal topinstituut biedt MARIN gedegen kennis en onafhankelijk onderzoek. We combineren software, testfaciliteiten, simulatoren en ware groottemetingen om onze klanten te helpen schepen en operaties schoner, veiliger en slimmer te maken”, vervolgt een trotse Buchner. “Het gaat daarbij om de keten ‘calculations – model testing -simulations en monitoring.’”

Daarnaast werd ingegaan op de samenwerking binnen het NIDV Marinebouw Cluster, het Maritieme Masterplan en de sectoragenda Maritieme Maak Industrie (MMI). Tijdens de rondleiding werden onder meer de diverse testbassins getoond, de brugsimulator en het zero-emissions lab.

Meer lezen? 

Laatste nieuws

Nieuws: 30-10-2023

Sectoragenda Maritieme Maakindustrie gepubliceerd

Op 26 oktober 2023 hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, en de staatssecretaris van Defensie de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie No guts no Hollands glorie aangeboden aan de Tweede Kamer. De Nederlandse maakindustrie is van groot belang onze veiligheid, de energietransitie en het verdienvermogen van Nederland. Wat staat in de 5 actielijnen, 25 maatregelen en 5 koploperprojecten? Lees de hele sectoragenda  
NMC|Algemeen

Nieuws: 03-07-2023

Maritiem Masterplan goedgekeurd door Nationaal Groeifonds

Op 30 juni heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van het Nationaal Groeifonds €210 miljoen toegekend gekregen, waarvan €110 miljoen voorwaardelijk, voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft als doel de energietransitie in de maritieme sector te versnellen: een stap die de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van betrouwbare en concurrerende klimaatneutrale demonstratieschepen versnelt.
NMC|Innovatie|Algemeen

Nieuws: 29-06-2023

Contract ondertekend voor nieuwe Anti Submarine Warfare Fregatten

Den Helder, 29 juni 2023 – Defensie, Damen en Thales hebben op de eerste dag van de Marinedagen/Sail in Den Helder het contract ondertekend voor het ontwerp, de bouw en de levering van vier Anti Submarine Warfare (ASW)-Fregatten; twee zijn bestemd voor Nederland en twee voor België. De overeenkomst werd op Zr.Ms. Karel Doorman getekend door de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen, Damen Naval Managing Director Roland Briene en Thales Nederland CEO Gerben Edelijn.
NMC|Defensie|Industrie Nieuws