Defenture BV uit Tiel gaat 249 militaire dieselquads (MDQ) ontwikkelen en produceren voor het Ministerie van Defensie. Het contract hiervoor is op 6 augustus getekend bij het bedrijf.  Defenture zal samen met haar partner W-tec uit Neede deze speciale militaire quad tussen 2020 en 2024 ontwikkelen, prototypes testen en seriematig bouwen. Het contract heeft de mogelijkheid voor de Nederlandse Defensie om nog eens 120 quads bij Defenture te laten bouwen.

De quad wordt speciaal voor Defensie ontwikkeld op basis van een eerder in opdracht van Defensie gerealiseerd prototype, die voorzien wordt van een dieselmotor en automatische versnellingsbak. Deze quad wordt vooralsnog in één variant geleverd. Het betreft dus geen aangepaste civiele variant. Deze is geschikt voor transport per helikopter en voldoet aan de hoogste mate van mobiliteit. Ook sloten ze een overeenkomst voor onderhoud en de levering van reservedelen. Naar verwachting komen de quads in de jaren 2023 en 2024.

 

Het nieuwe voertuig was aanvankelijk bestemd voor het optreden van Nederlandse special operation forces in missiegebieden. Defensie breidde de gebruikersgroep inmiddels uit. Ook 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers krijgen de MDQ. Voordat de voertuigen in serieproductie gaan, voert de producent intensieve verificatietesten uit op 10 prototypen. Dat gebeurt in samenwerking met specialisten van de Defensie Materieel Organisatie en de eindgebruikers.

VECTOR

Defenture heeft zich naar Defensie bewezen door het leveren van de VECTOR (Versatile Expeditionary Commando Tactial Off Road), een voertuig dat speciaal voor het Korps Commandotroepen is ontwikkeld en waarvan er sinds 2015 ruim 75 geleverd zijn.

Bron Defenture.com en Defensie.nl

Laatste nieuws