Op 2 december is bij Damen Shipyards Galati (Roemenië) het eerste staal gesneden van het Combat Support Ship (CSS) van de Koninklijke Marine. In totaal zal 7.500 ton staal in 180 secties voor het nieuwe marineschip worden gesneden. Dit is een belangrijke mijlpaal in het bouwproject en vormt het eerste tastbare deel van de constructie van het schip.

De datum van het snijden van het eerste staal is iets naar voren gehaald, om de voortgang van het project te waarborgen. Het schip moet worden gebouwd onder de geldende veiligheidsregels rond COVID-19. Hierdoor moest iets meer tijd worden ingecalculeerd, om het schip op tijd af te kunnen bouwen.

Met de komst straks van het nieuwe CSS, wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit weer op orde gebracht voor de Koninklijke Marine. Dit schip zal de bevoorradingstaken samen met het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman uitvoeren. De bouw van het CSS is dan ook gebaseerd op het ontwerp van de Karel Doorman. Het bevoorradingsschip kan wereldwijd onder bescherming van fregatten opereren. Daarnaast kan het zelfstandig worden ingezet, bijvoorbeeld bij de bestrijding van drugshandel op zee, het verlenen van noodhulp of beheersing van vluchtelingenstromen.

De engineering van het schip vindt voornamelijk plaats in Nederland. Bij de constructie van het schip zijn naast hoofdaannemer Damen, honderd voornamelijk Nederlandse toeleveranciers betrokken, die het schip mee helpen bouwen. De volgende mijlpaal in de bouw is voorzien voor mei volgend jaar, wanneer de kiellegging van het schip gaat plaatsvinden.

Overgenomen van Damen.com.

Laatste nieuws

Nieuws: 03-07-2023

Maritiem Masterplan goedgekeurd door Nationaal Groeifonds

Op 30 juni heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van het Nationaal Groeifonds €210 miljoen toegekend gekregen, waarvan €110 miljoen voorwaardelijk, voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft als doel de energietransitie in de maritieme sector te versnellen: een stap die de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van betrouwbare en concurrerende klimaatneutrale demonstratieschepen versnelt.
NMC|Innovatie|Algemeen

Nieuws: 29-06-2023

Contract ondertekend voor nieuwe Anti Submarine Warfare Fregatten

Den Helder, 29 juni 2023 – Defensie, Damen en Thales hebben op de eerste dag van de Marinedagen/Sail in Den Helder het contract ondertekend voor het ontwerp, de bouw en de levering van vier Anti Submarine Warfare (ASW)-Fregatten; twee zijn bestemd voor Nederland en twee voor België. De overeenkomst werd op Zr.Ms. Karel Doorman getekend door de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen, Damen Naval Managing Director Roland Briene en Thales Nederland CEO Gerben Edelijn.
NMC|Defensie|Industrie Nieuws

Nieuws: 12-05-2023

Nederlandse toptech in Noord-Europees verband: een update over NNSC

Een sterke Nederlandse maritieme industriële basis in Europees verband krijgt steeds verder vorm in de samenwerking Northern Naval Shipbuilding Cooperation (NNSC). Formeel doel: “het versterken van het Noord-Europese Maritieme Ecosysteem door samenwerking tussen landen en bedrijfsleven om beschikbaarheid en voorraad van kritieke technologie voor militair gebruik te waarborgen.” Geen gebrek aan ambitie, hoog tijd voor een korte update.
NMC|Europa|Algemeen