Op 2 december is bij Damen Shipyards Galati (Roemenië) het eerste staal gesneden van het Combat Support Ship (CSS) van de Koninklijke Marine. In totaal zal 7.500 ton staal in 180 secties voor het nieuwe marineschip worden gesneden. Dit is een belangrijke mijlpaal in het bouwproject en vormt het eerste tastbare deel van de constructie van het schip.

De datum van het snijden van het eerste staal is iets naar voren gehaald, om de voortgang van het project te waarborgen. Het schip moet worden gebouwd onder de geldende veiligheidsregels rond COVID-19. Hierdoor moest iets meer tijd worden ingecalculeerd, om het schip op tijd af te kunnen bouwen.

Met de komst straks van het nieuwe CSS, wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit weer op orde gebracht voor de Koninklijke Marine. Dit schip zal de bevoorradingstaken samen met het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman uitvoeren. De bouw van het CSS is dan ook gebaseerd op het ontwerp van de Karel Doorman. Het bevoorradingsschip kan wereldwijd onder bescherming van fregatten opereren. Daarnaast kan het zelfstandig worden ingezet, bijvoorbeeld bij de bestrijding van drugshandel op zee, het verlenen van noodhulp of beheersing van vluchtelingenstromen.

De engineering van het schip vindt voornamelijk plaats in Nederland. Bij de constructie van het schip zijn naast hoofdaannemer Damen, honderd voornamelijk Nederlandse toeleveranciers betrokken, die het schip mee helpen bouwen. De volgende mijlpaal in de bouw is voorzien voor mei volgend jaar, wanneer de kiellegging van het schip gaat plaatsvinden.

Overgenomen van Damen.com.

Laatste nieuws

Nieuws: 12-10-2021

NIDV Marinebouw Cluster Jaarbijeenkomst bij CZSK te Den Helder

Nagenoeg alle 43 NMC-bedrijven waren aanwezig in Den Helder voor de NMC-jaarbijeenkomst 2021 op 12 oktober in Den Helder. Gastheer was het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) waarmee vooraf een aantrekkelijk en informatief programma was samengesteld. Er is onder meer gesproken over nationale maritieme defensieprojecten, internationale maritieme ontwikkelingen, Topsectoren, het Europees Defensie Fonds (EDF) en het Maritieme Masterplan. Hoogtepunten waren de aanbieding van het NMC-ambitiedocument aan C-ZSK VADM René Tas en de geboden fysieke netwerkmogelijkheden dankzij de voortreffelijke logistieke ondersteuning van CZSK
NMC|NIDV nieuws

Nieuws: 10-09-2021

Tas neemt leiding marine over van Kramer

“We zeggen vaak: ‘de juiste man op de juiste plaats’. Volgens mij ging dat over jou.” Dat zei Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer vandaag in Den Helder tegen zijn ranggenoot Rene Tas. Hij nam het roer over van Kramer en is nu de leider van de Koninklijke Marine.
NMC|Defensie|Algemeen

Nieuws: 15-07-2021

Damen voltooit onderhoud en modernisering van Zr.Ms. Snellius

Damen Shipyards Den Helder heeft op 14 juli 2021 de Zr.Ms. Snellius, na haar mid-life update, weer overgedragen aan de Koninklijke Marine. De werkzaamheden aan het hydrografische opnemingsvaartuig omvatten een complex en divers programma van werkzaamheden, waarvan de voltooiing bijna een jaar in beslag heeft genomen, Het schip is eerder dan de overeengekomen datum opgeleverd.
NMC|Defensie|Industrie Nieuws