Op 9 december heeft er digitaal een marktinformatiesessie plaatsgevonden, waarin de overheid haar plannen voor Counter-UAS heeft gepresenteerd aan de industrie. De verschillende krijgsmachtdelen van Defensie hebben samen met de Politie inzicht gegeven in de ontwikkelingen op dit technologiegebied en waar zij daarin tegenaanlopen. Met het bieden van die inzichten willen Defensie en de Politie het voor de industrie mogelijk maken om een bijdrage te leveren in de verdere ontwikkeling van Counter-UAS.

Unmanned Aircraft Systems (UAS), beter bekend als drones, zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Naast de positieve mogelijkheden die drones brengen, kunnen zij ook een dreiging vormen, bijvoorbeeld als drager van een explosief of door het bloot te stellen van militaire eenheden. Het kunnen counteren van UAS (C-UAS) is dan ook een hoge prioriteit bij Defensie en de politie organisatie.

Defensie heeft in dit kader een Nucleus C-UAS opgericht om counter UAS oplossingen te onderzoeken. De Nucleus C-UAS richt zich op diverse types van sensoren zoals radar (3D), RF, akoestiek en camera (IO/EO), en onderzoekt de mogelijkheden van de diverse hard- en softkill oplossingen. Bijvoorbeeld als zelfbescherming bij statisch en mobiel optreden maar ook bij grootschalige conflicten. Tevens levert Defensie in dit kader militaire bijstand voor nationale operatien.

Met de razendsnelle technologische ontwikkeling van drones, ontwikkelt de markt om deze drones te counteren zich net zo snel mee. Defensie en de politie moeten snel kunnen reageren op deze veranderingen en zoekt hiervoor nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en (inter)nationale veiligheid industrieën. Kort cyclische innovatie is hierbij een vereiste, om nu en in de toekomst resistent te blijven tegen de nieuwe vormen van UAS.

Deze marktinformatiesessie is een van de nieuwe initiatieven waarin Defensie, de Politie en de industrie gezamenlijk werken aan oplossingen om UAS te counteren.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 18-07-2023

NIDV bezoekt Logistiek Centrum Woensdrecht

Op maandag 17 juli hebben de voorzitter, de directeur en de business development manager lucht van de NIDV het opleidings- en maintenance ecosysteem op Woensdrecht bezocht om kennis te maken met de Commandant van het Air Support Command van de Luchtmacht en een aantal op locatie gevestigde NIDV-bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|NIDV nieuws

Nieuws: 14-03-2023

Gouden Driehoek bundelt krachten in lasercommunicatie

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL. Dat past in het Nederlandse streven om een positie te bekleden als wereldmarktleider voor de serieproductie van hoogwaardige FSO (free-space optics) instrumenten voor lasersatellietcommunicatie, waarvoor concrete belangstelling bestaat bij Amerikaanse en Europese bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 02-03-2023

Terugblik: ruimtevaart op Govsatcom en Space4Defense

Op 23 en 24 februari hebben in Luxemburg de Govsatcom en de Space4defence conferenties plaatsgevonden. Aan beide conferenties hebben NIDV, NLR, TNO en de Nederlandse “Space” industrie deelgenomen. De Govsatcom conferentie werd bijgewoond door 900 deelnemers en werd georganiseerd door de overheid van Luxemburg. De conferentie werd geopend door de minister van defensie van Luxemburg gevolgd door diverse key note sprekers waaronder die van US Space Force, NSPA en UK Space Command. De Space4Defence is georganiseerd door het NIDV, RVO en de zuster organisaties in België en Luxemburg. Vanuit Nederland waren 26 industrieën en kennisinstellingen aanwezig. De conferentie stond in het teken van de samenwerking tussen de BENELUX landen voor toekomstige EDF calls.
NPVS|Industrie Nieuws