“Hoogtechnologische bedrijven die actief zijn in projecten van het Europees Defensie Fonds”, zijn indrukken van de werkbezoeken van voorzitter NIDV Angelien Eijsink aan Microflown (Arnhem), Thales Nederland (Hengelo) en Demcon (Enschede).

Directeur Alex Koers van Microflown ging in op de richtingsgevoelige akoestische (en dus passieve) sensor die hij heeft bedacht en ontwikkeld. Met deze sensoren kan de positie van geweerschutters, artillerieopstellingen- en drones snel en accuraat worden gedetecteerd. De sensoren zijn geschikt voor gebruik op statische locaties in het veld, maar ook voor mobiel gebruik op voertuigen en vliegende systemen. De uitdagingen die hij als MKB ondervindt op de defensie- en veiligheidsmarkt kwamen daarbij uitgebreid aan bod.

Voorzitter Eijsink feliciteerde Thales met het honderdjarig bestaan dat in 2022 wordt gevierd, onder meer met het sponsorschap van de NEDS2022 in AHOY. CEO Gerben Edelijn van Thales Nederland legde de strategische doelstelling van het sterk groeiende higtech bedrijf uit. Thales levert zowel op de defensie- als de civiele markt.

Ook indrukwekkend is DEMCON, dat door onder meer de huidige CEO Dennis Schippers is gestart. Door de gemiddelde leeftijd van 36 jaar blijft Demcon jong van geest! Met de op 1 januari gestarte business unit Demcon defense & security systems wil zij haar kansen op de defensie- en veiligheidsmarkt vergroten, waarbij de NIDV goed kan ondersteunen.

Drie bedrijven in het oosten van het land, die actief willen bijdragen aan vrede en veiligheid. Met een rondleiding door de productiefaciliteit van Demcon in Enschede werden de werkbezoeken aan de bedrijven, afgesloten.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 03-06-2024

NL EASP AIR voor 4e keer contract toegewezen door Frontex EU Grens- en Kustwacht

Voor de vierde keer heeft NL EASP AIR een meerjarige, lange afstand, maritieme surveillance contract toegewezen gekregen door de Europese Commissie en EU Frontex Border and Coast Guard. Er zijn maar drie EU dienstverleners geselecteerd voor dit contract met een waarde van €112 miljoen. Een mid-range tender met een waarde van €50 miljoen wordt momenteel nog verwerkt.
Industrie Nieuws

Nieuws: 30-05-2024

Noodzakelijke opschaling vraagt om passende maatregelen

Het ministerie van EZK voor tweejaarlijks een onderzoek uit naar de omvang, structuur en kennis van de NLDTIB. Berenschot heeft dit onderzoek begin 2024 uitgevoerd, en het rapport daarvan is 27 mei naar de Tweede Kamer gestuurd.  Belangrijke nieuwe thema’s in dit onderzoek waren groeiverwachtingen, opschalingsmogelijkheden en financieringsknelpunten.
Algemeen

Nieuws: 17-05-2024

Defensie projecten overzicht 2024 gepubliceerd

Op 15 mei – op verantwoordingsdag- is het nieuwe Defensie Projectenoverzicht (DPO) 2024 aangeboden aan Tweede Kamer en gepubliceerd. Het Defensie Projectenoverzicht wordt tegenwoordig op verantwoordingsdag gepubliceerd, naar aanleiding van de actualisatie van het DMP-proces.  De belangrijkste reden is dat het primair een verantwoordingsdocument is, en de publicatiedatum dus beter past bij verantwoordingsdag. De NIDV Projectendag, normaal gespoken gekoppeld aan het DPO, zal dit jaar nog steeds op 24-09-2024 plaatsvinden.
Algemeen