Het NIDV Informatie Voorzienings Platform (NIVP) heeft op 9 september een bijeenkomst georganiseerd over de toepassing van AI bij Defensie. De bijeenkomst is opgezet met hulp van de Nederlandse AI Coalitie, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Royal NLR en het ministerie van Defensie. De meer dan 40 aanwezige bedrijven en kennisinstellingen zijn tijdens deze dag met Defensie de dialoog aangegaan en met elkaar gesproken over mogelijke oplossingen en initiatieven bij dit onderwerp. Afgesproken is dat bij diverse onderwerpen vervolgsessies worden georganiseerd.

Voorzitter van het NIVP, Wilco Riemersma, Senior Vice President CGI (sector leader government), heeft iedereen aangemoedigd om echt met elkaar naar oplossingen te kijken. Jeroen van der Vlugt, Chief Information Officer (CIO) bij het ministerie van Defensie is ingegaan op de defensiestrategie en samenwerking binnen de Gouden Driehoek. Kees van der Klauw en Antoine Smallegange (beide NL AI-coalitie) lieten zien wat de uitdagingen zijn, maar ook mogelijke oplossingen.

Door samenwerking tussen Defensie/overheid, industrie en kennisinstituten wordt de toepassing van data science en AI binnen de krijgsmacht integraal benaderd en de impact van innovatieve toepassing vergroot. Met als doel om in de komende vijf jaar, een fundament te leggen voor de optimale inzet van nieuwe technologie binnen de krijgsmacht, zodat de defensieambities in 2035 gerealiseerd worden.

Eén van de vijf sporen van de nieuwe defensiestrategie Data Science en AI is het spoor voor onbemande systemen. Commandant RAS luitenant-kolonel Sjoerd Mevissen en Innovatiemanager RAS, luitenant-kolonel Martijn Hädicke van de Koninklijke Landmacht, hebben tijdens dit event de use-case van AI voor Robotics Autonomous Systems (RAS) toegelicht. Dit betreft data science en AI t.b.v. onbemande voertuigen en zwermen drones:

  • Sense
  • Navigate
  • Communicate
  • Interact
  • Decide

Een ingewikkeld werkterrein waar diverse disciplines van ICT-hardware, ICT-architectuur, ICT-software, sensoren, algoritmen, data analisten en militaire domeinkennis samen nodig zijn. Dat begint met het gezamenlijke doel begrijpen.

Laatste nieuws

Nieuws: 05-01-2024

Technolution Prime intensiveert rol in beschermen staatsgeheimen

Technolution Prime introduceert nieuwe datadiodes, geeft de lijnvercijfering voor versleutelde communicatie een upgrade en schroeft de productiecapaciteit op met een eigen assemblagelocatie.  Ook staan er nieuwe productintroducties op stapel. Het bedrijf intensiveert hiermee zijn positie als producent van crypto-producten en cross-domain oplossingen voor de Nederlandse markt.
NIVP|Innovatie|Industrie Nieuws

Nieuws: 20-11-2023

Programma Foxtrot gaat volgende fase in

Defensie moet sneller, beter en effectiever optreden. Daarvoor is betrouwbare, veilige en snelle communicatie tussen alle (mobiele) platformen van de krijgsmacht onmisbaar. Dit programma, Foxtrot, is één van de grootste projecten voor Defensie in de komende jaren. De publicatie van de A-brief, gelijktijdig met het eerste project (B-brief Militaire transmissie brengt deze ambitie dichterbij. Met deze leeswijzer helpen we Defensie en de sector in bekendheid van behoefte en Nederlandse bijdrages. Download direct: De Kamerbrief DMP-A Programma Foxtrot B-brief project Militaire Transmissie Bouwblok (MTBB)
NIVP|Defensie|Algemeen

Nieuws: 06-07-2023

JIVC Leveranciersdag geeft startschot voor dialoog

In het Marine Etablissement Amsterdam organiseerde het Joint Informatie Voorziening Commando (JIVC) van Defensie vandaag de JIVC Leveranciersdag. Aan bod: hoe versnelt en verbetert Defensie haar IT op continuïteit, groot materieel, projecten, en grote programma’s? Sluitstuk van de dag was de opening van de inschrijving voor IT-tafels, waar Defensie en geïnteresseerde partijen de uitdaging aangaan.
NIVP|Defensie|Algemeen