De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en NIDV organiseerden 12 september een masterclass voor het Europees Defensiefonds (EDF) op de Frederikkazerne in Den Haag. Bijna 50 vertegenwoordigers van bedrijven en kennisinstellingen maakten een verdiepingsslag in dit programma voor een Europese defensiekennisbasis.

Onderzoek is te zien als een voorinvestering van een Defensie-en veiligheidsportfolio: naar welke kosten kijk je? Een belangrijke spelregel bij deze financiering is dus welke kosten in aanmerking komen voor vergoeding. Jurist Michael Schrijns (RVO) zette de vereisten van directe en indirecte kosten uiteen, plus de bonus voor het betrekken van MKB dat voor de consortiumleider buitenlands is. Victor Hartong (RVO) gaf aanvullend een presentatie over de nationale subsidies voor het EDF.

Een andere niet direct zichtbare factor in internationaal onderzoek is dat het telt als kennisuitwisseling over de grens. Het is daarmee vergunningplichtig. Matthijs Olde (NIDV) deelde ervaringen hoe deze eis doorwerkt in de organisatie en het project.

Ten slotte kwam de fundamentele ervaringsdeskundigheid aan bod: het proces van begin tot eind. Van tussendeadlines tot taalgebruik namen Guus Kolster (NLR), Timo Roestenberg (DEMCON) en Kirsten Drost (S&T Corp) de zaal mee.

Geïnteresseerd in meer leermogelijkheden, van aanbestedingsrecht tot operationele inzet? Op de agenda staan regelmatig nieuwe masterclasses, met 12-13 oktober in Den Helder bij het Commando Zeestrijdkrachten als volgende.

Vanwege de hoge belangstelling volgt waarschijnlijk een tweede Masterclass EDF. Bij interesse kunt u hier mailen, en houden we u op de hoogte.

Laatste nieuws