Damen Shipyards Den Helder heeft op 14 juli 2021 de Zr.Ms. Snellius, na haar mid-life update, weer overgedragen aan de Koninklijke Marine. De werkzaamheden aan het hydrografische opnemingsvaartuig omvatten een complex en divers programma van werkzaamheden, waarvan de voltooiing bijna een jaar in beslag heeft genomen, Het schip is eerder dan de overeengekomen datum opgeleverd.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Directie Materiële Instandhouding (DMI) waren verantwoordelijk voor dit groot onderhoud aan het schip. Zij hebben de werf in Den Helder opdracht gegeven zowel de mid-life update, als het benodigde meerjaarlijks onderhoud gelijktijdig uit te voeren. Een deel van het project werd uitgevoerd op het overdekte terrein van Damen Shiprepair in Harlingen.

De opdracht werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met tal van partners uit de gehele Nederlandse maritieme industrie, zoals Nevesbu, Wartsila, Braspenning, Eekels, RH Marine, Bakker Sliedrecht, Rohde & Schwarz en Kongsberg. Tijdens het project zijn veel van de platforms en Sewaco-systemen vervangen of gereviseerd. Ook is een aantal werkzaamheden uitgevoerd om het 15 jaar oude schip klaar te maken voor de tweede helft van haar levenscyclus.

Na de voltooiing van de werkzaamheden onderging het vaartuig een uitgebreide testperiode en is het nu weer klaar om hydrografische werkzaamheden voor de Koninklijke Marine uit te voeren. Eerder onderging haar zusterschip, Zr.Ms. Luymes, vrijwel hetzelfde onderhoud- en moderniseringsprogramma op de werf. Dit vaartuig opereert inmiddels weer succesvol.

Zr.Ms. Luymes (A803) en Zr.Ms. Snellius (A802), die in 2003 en begin 2004 in gebruik zijn genomen, markeerden het begin van een nieuw hoofdstuk voor de Nederlandse Hydrografische Dienst. De twee hydrografische opnemingsvaartuigen, die zijn uitgerust met de modernste technologie op het gebied van hydrografie en hebben de belangrijke taak om de zeebodem in kaart te brengen. Zij doen dit met name in de Noordzee en delen van het Caribisch gebied. De schepen zijn gebouwd door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) met zoals gebruikelijk een sterke participatie van de Nederlandse maritieme industrie. Meer dan 80% van de aankoopwaarde werd gegund aan Nederlandse maritieme toeleveranciers, waaronder diverse kleine en middelgrote ondernemingen.

Met de oplevering van de Zr.Ms. Snellius is voor Damen Shipyards Den Helder een grootschalig project van mid-life upgrades van Zr.Ms Pelikaan, Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Snellius succesvol afgerond.

Laatste nieuws

Nieuws: 03-07-2023

Maritiem Masterplan goedgekeurd door Nationaal Groeifonds

Op 30 juni heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van het Nationaal Groeifonds €210 miljoen toegekend gekregen, waarvan €110 miljoen voorwaardelijk, voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft als doel de energietransitie in de maritieme sector te versnellen: een stap die de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van betrouwbare en concurrerende klimaatneutrale demonstratieschepen versnelt.
NMC|Innovatie|Algemeen

Nieuws: 29-06-2023

Contract ondertekend voor nieuwe Anti Submarine Warfare Fregatten

Den Helder, 29 juni 2023 – Defensie, Damen en Thales hebben op de eerste dag van de Marinedagen/Sail in Den Helder het contract ondertekend voor het ontwerp, de bouw en de levering van vier Anti Submarine Warfare (ASW)-Fregatten; twee zijn bestemd voor Nederland en twee voor België. De overeenkomst werd op Zr.Ms. Karel Doorman getekend door de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen, Damen Naval Managing Director Roland Briene en Thales Nederland CEO Gerben Edelijn.
NMC|Defensie|Industrie Nieuws

Nieuws: 12-05-2023

Nederlandse toptech in Noord-Europees verband: een update over NNSC

Een sterke Nederlandse maritieme industriële basis in Europees verband krijgt steeds verder vorm in de samenwerking Northern Naval Shipbuilding Cooperation (NNSC). Formeel doel: “het versterken van het Noord-Europese Maritieme Ecosysteem door samenwerking tussen landen en bedrijfsleven om beschikbaarheid en voorraad van kritieke technologie voor militair gebruik te waarborgen.” Geen gebrek aan ambitie, hoog tijd voor een korte update.
NMC|Europa|Algemeen