Damen Shipyards Den Helder heeft op 14 juli 2021 de Zr.Ms. Snellius, na haar mid-life update, weer overgedragen aan de Koninklijke Marine. De werkzaamheden aan het hydrografische opnemingsvaartuig omvatten een complex en divers programma van werkzaamheden, waarvan de voltooiing bijna een jaar in beslag heeft genomen, Het schip is eerder dan de overeengekomen datum opgeleverd.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Directie Materiële Instandhouding (DMI) waren verantwoordelijk voor dit groot onderhoud aan het schip. Zij hebben de werf in Den Helder opdracht gegeven zowel de mid-life update, als het benodigde meerjaarlijks onderhoud gelijktijdig uit te voeren. Een deel van het project werd uitgevoerd op het overdekte terrein van Damen Shiprepair in Harlingen.

De opdracht werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met tal van partners uit de gehele Nederlandse maritieme industrie, zoals Nevesbu, Wartsila, Braspenning, Eekels, RH Marine, Bakker Sliedrecht, Rohde & Schwarz en Kongsberg. Tijdens het project zijn veel van de platforms en Sewaco-systemen vervangen of gereviseerd. Ook is een aantal werkzaamheden uitgevoerd om het 15 jaar oude schip klaar te maken voor de tweede helft van haar levenscyclus.

Na de voltooiing van de werkzaamheden onderging het vaartuig een uitgebreide testperiode en is het nu weer klaar om hydrografische werkzaamheden voor de Koninklijke Marine uit te voeren. Eerder onderging haar zusterschip, Zr.Ms. Luymes, vrijwel hetzelfde onderhoud- en moderniseringsprogramma op de werf. Dit vaartuig opereert inmiddels weer succesvol.

Zr.Ms. Luymes (A803) en Zr.Ms. Snellius (A802), die in 2003 en begin 2004 in gebruik zijn genomen, markeerden het begin van een nieuw hoofdstuk voor de Nederlandse Hydrografische Dienst. De twee hydrografische opnemingsvaartuigen, die zijn uitgerust met de modernste technologie op het gebied van hydrografie en hebben de belangrijke taak om de zeebodem in kaart te brengen. Zij doen dit met name in de Noordzee en delen van het Caribisch gebied. De schepen zijn gebouwd door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) met zoals gebruikelijk een sterke participatie van de Nederlandse maritieme industrie. Meer dan 80% van de aankoopwaarde werd gegund aan Nederlandse maritieme toeleveranciers, waaronder diverse kleine en middelgrote ondernemingen.

Met de oplevering van de Zr.Ms. Snellius is voor Damen Shipyards Den Helder een grootschalig project van mid-life upgrades van Zr.Ms Pelikaan, Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Snellius succesvol afgerond.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 12-10-2021

NIDV Marinebouw Cluster Jaarbijeenkomst bij CZSK te Den Helder

Nagenoeg alle 43 NMC-bedrijven waren aanwezig in Den Helder voor de NMC-jaarbijeenkomst 2021 op 12 oktober in Den Helder. Gastheer was het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) waarmee vooraf een aantrekkelijk en informatief programma was samengesteld. Er is onder meer gesproken over nationale maritieme defensieprojecten, internationale maritieme ontwikkelingen, Topsectoren, het Europees Defensie Fonds (EDF) en het Maritieme Masterplan. Hoogtepunten waren de aanbieding van het NMC-ambitiedocument aan C-ZSK VADM René Tas en de geboden fysieke netwerkmogelijkheden dankzij de voortreffelijke logistieke ondersteuning van CZSK
NMC|NIDV nieuws

Nieuws: 10-09-2021

Tas neemt leiding marine over van Kramer

“We zeggen vaak: ‘de juiste man op de juiste plaats’. Volgens mij ging dat over jou.” Dat zei Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer vandaag in Den Helder tegen zijn ranggenoot Rene Tas. Hij nam het roer over van Kramer en is nu de leider van de Koninklijke Marine.
NMC|Defensie|Algemeen

Nieuws: 03-06-2021

Kiel gelegd voor Combat Support Ship

Op 2 juni is bij Damen Shipyards Galati (Roemenië) de kiel gelegd van het nieuwe Combat Support Ship Den Helder. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt in de bouw van dit nieuwe bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine (KM). De kiellegging ceremonie werd gezamenlijk uitgevoerd door de Directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) vice admiraal Arie Jan de Waard en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice admiraal Rob Kramer.
NMC|Defensie|Industrie Nieuws