Damen Shiprepair Amsterdam heeft deze week Zr.Ms. Evertsen, na een onderhoudsbeurt van zes weken, overgedragen aan de Koninklijke Marine. Samen met Nederlandse toeleveranciers is hard gewerkt om het Luchtverdedigings- en Commandofregat gereed te maken voor, onder andere, de reis van bijna 40.000 kilometer die zij binnenkort samen met de Britse Carrier Strike Group gaat maken naar (Oost-)Azië.

Zr.Ms. Evertsen is één van de vier luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciën-klasse. Deze geavanceerde LCF-fregatten zijn, onder leiding van Damen Naval in Vlissingen, tussen 1998 en 2005 gebouwd door de Nederlandse maritieme industrie. Meer dan 80 procent van de productiewaarde kwam destijds voor rekening van Damens Nederlandse maritieme toeleveranciers uit veelal het mkb, wat de zelfscheppendheid van deze sector onderstreept.

In opdracht van de Directie Materiele Instandhouding (DMI) werd de onderhoudsopdracht tussen 1 maart en 13 april uitgevoerd. Ook voor deze werkzaamheden zijn diverse Nederlandse bedrijven ingeschakeld zoals het Amsterdamse Braspenning Coatings, installatiebedrijf FMJ NW, ARP Valve Repair Middelburg, BUKO Algeco (Beverwijk) en RBC Veiligheid uit Rotterdam. Het onderhoud aan de schroefassen is door Damen Shiprepair Amsterdam uitgevoerd onder de supervisie van Wärtsilä Nederlands, in samenwerking met o.a. Wagenborg Nedlift en PMR Hydraulics. Verder werden diverse kleine reparaties en schilderwerk aan het schip uitgevoerd.

Vanaf mei zal Zr.Ms. Evertsen deel gaan uitmaken van de Britse Carrier Strike Group. Dit eskader maakt, onder leiding van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth, een reis met als eindbestemming Japan. De taakgroep zal onderweg een reeks operaties en trainingen ondernemen met bondgenoten en partners, waaronder maritieme missies met de NAVO in het Middellandse Zeegebied en coalitieoperaties in het Midden-Oosten.

Het volgende reguliere groot onderhoudsprogramma van Zr.Ms. Evertsen zal naar verwachting in 2022 plaatsvinden.

Bron: Damen.com

Laatste nieuws