“We are ready to go.” Dat is de boodschap van Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim aan de deelnemers van de Invictus Games. In een videoclip markeert hij dat het aftellen naar 16 april 2022 is begonnen. Op 6 januari was het nog maar 100 dagen tot de uitgestelde Invictus Games 2020 beginnen in Den Haag. Het sportprogramma is inmiddels bekend.

De Games vinden plaats in het Haagse Zuiderpark, dat voor deze gelegenheid wordt omgetoverd tot een compact en duurzaam ingericht Invictus Games Park. Daar gaan maximaal 500 deelnemers uit 20 landen de sportieve strijd met elkaar aan. De sporters worden vergezeld door 2 vrienden of familieleden. Dat is als beloning voor hun hulp tijdens het revalidatieproces.

‘Invictus Games gaan door’

Het lange wachten van de sporters en hun aanhang wordt daarmee eindelijk beloond. Al 2 keer is het evenement door de coronacrisis uitgesteld. “Jullie hebben hier heel lang op moeten wachten,” zegt Eichelsheim in de video. De organisatie van het sportevenement voelt zich, op haar beurt, geïnspireerd door hun geduld. Ze wil een nog beter en mooier evenement neerzetten.

Organisator en oud-landmachtcommandant luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif is vastbesloten. “Wat er ook gebeurt, de Invictus Games Den Haag 2020 gaan dit jaar door.” Daarbij wordt de lat hoog gelegd: “Als organisatie willen wij onze veerkracht en onze Invictus Spirit tonen door in april 2022 de wereld een onvergetelijk evenement te presenteren.”

10 adaptieve sporten

Het evenement gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. De veiligheid en het welzijn van deelnemers en hun vrienden en familie staat daarbij altijd voorop.

Tijdens het 7-daagse sportevenement (16 – 22 april 2022) worden maar liefst 10 sporten beoefend: atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoor roeien, JLR Driving Challenge, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor het evenement is eind vorig jaar gestart. Kaarten zijn verkrijgbaar op de website invictusgames2020.nl. De Britse prins Harry is initiatiefnemer van de Invictus Games en beschermheer van de Invictus Games Foundation.

Overgenomen van Defensie.nl.