Op 15 oktober heeft op de Vliegbasis Eindhoven een drukbezochte bijeenkomst plaatsgevonden van het NIDV Platform Vliegende Systemen (NPVS). Thema van de bijeenkomst was: “Vastvleugelig en space”.

De voorzitter van SpaceNed, Jeroen Rotteveel, heeft de deelnemers “heet van de naald” bijgepraat over de Nationale Ruimtevaart Agenda. De voorzitter van de Multi-national NATO Support Partnership Committee, Michel Leenaarts, verzorgde een presentatie over de Allied Future Surveillance Capability – de opvolger van NATO AWACS na 2035. Na de lunch werden de deelnemers door Commandeur Dick Kreiter (Directeur Projecten DMO) bijgepraat over lopende en verwachte Luchtvaart gerelateerde projecten van Defensie. Ook waren er presentaties van Ron Nulkes (Directeur NIDV) over het Europees Defensiefonds, van Mark Lengton (Ministerie van EZ&K/CMP) over industriële participatie en van LtKol Jeroen Biesiot (A4 van de Vliegbasis Eindhoven) over de betrokkenheid van de Vliegbasis bij de ontwikkeling van de regio. Als kers op de taart kregen de deelnemers de gelegenheid om kennis te maken met de operationele kant van de Vliegbasis tijdens een bezoek aan de Multinationale MRTT Unit – de multinationale eenheid die de nieuwe Multi Role Tanker Transporter Vliegtuigen van de NAVO inzet in opdracht van het European Air Transport Command dat eveneens op Eindhoven is gehuisvest. Heel veel dank aan Commandant en staf van de Vliegbasis Eindhoven voor de perfecte ondersteuning van deze bijeenkomst! De volgende bijeenkomst van het NPVS is begin 2022 voorzien bij het Reaper Squadron op de Vliegbasis Leeuwarden. Het thema van die bijeenkomst wordt “Onbemand”.

Dit jaar hebben deelnemers van de NIDV de gelegenheid gehad om kosteloos kennis te maken met de diverse platforms. Vanaf 1 januari 2022 zullen platformbijeenkomsten echter weer alleen toegankelijk zijn voor bedrijven die zich als deelnemer van het betreffende platform hebben aangemeld. De kosten voor deelname bedragen ca. € 750 per jaar per platform.

Laatste nieuws

Nieuws: 25-11-2022

Defensie’s Ruimtevaartagenda is uit!

Vandaag is de lang verwachte Defensie Ruimte Agenda goedgekeurd door de ministerraad. Het wachten blijkt de moeite waard te zijn geweest: er ligt nu een heldere agenda waarin Defensie onderstreept dat de inrichting van de ruimte als vijfde operationele domein urgent is voor het informatiegestuurd optreden van onze strijdkrachten. Het gebruik van de ruimte is onmisbaar geworden voor het goed functioneren van onze krijgsmacht en onze maatschappij als geheel. Vanuit militaire optiek gaat het daarbij met name om het gebruik van satellieten die essentieel zijn voor navigatie, communicatie, positie- en tijdsbepaling, aardobservatie, en intelligence, surveillance and reconnaissance.
NPVS|Defensie|Algemeen

Nieuws: 12-10-2022

Luchtmacht duidt Defensienota voor bedrijfsleven

Op 4 oktober hield het Commando Luchtstrijdkrachten bij Jetsupport op Schiphol bijeenkomst voor het NIDV Platform Vliegende Systemen (NPVS) en het NIDV Industrial Fighter AiRcraft Platform (NIFARP). 30 aanwezigen volgden de toelichting van impact van de Defensienota op de Luchtmacht en het Gouden Ecosysteem.
NPVS|Defensie|NIDV nieuws

Nieuws: 22-07-2022

Farnborough: luchtvaart voor Defensie in volle zon

De hitte ten spijt vindt dit jaar de Farnborough International Airshow weer plaats. Reden te meer om als NIDV deelnemers hier te faciliteren. De uitdagingen in het luchtdomein voor Defensie en veiligheidsdiensten zijn veelzijdig en veeleisend. Gelukkig zijn de mogelijkheden en kansen voor oplossingen dat ook.
NPVS|Handel en export|Industrie Nieuws