Dinsdag 22 maart ontvingen NIDV-deelnemers een briefing van de Amerikaanse strijdkrachtonderdelen over haar “Foreign Comparative Testing”-programma, en de voordelen hiervan voor geïnteresseerde bedrijven.

Het doel van het FCT-programma is het vinden, beoordelen en in de praktijk brengen van volgroeide buitenlandse technologieën die bestaande capaciteitstekorten opvullen. Het is een duidelijker omschreven, minder duur alternatief voor International Prototyping en maakt niet alleen de ontdekking van innovatieve oplossingen mogelijk, maar versterkt ook de internationale banden, samenwerking en interoperabiliteit.

Tot dusver heeft het FCT-programma samengewerkt met 34 landen en 819 projecten gefinancierd. Veel van deze projecten waren eerder dan verwacht klaar om te worden uitgevoerd, aangezien deelname aan het FCT-programma het veldwerk met 2 tot 4 jaar versnelt. De gemiddelde investering per project bedraagt tussen 500.000 en 700.000 dollar per jaar en een gemiddeld project duurt ongeveer 18 tot 24 maanden. In totaal is ongeveer 1,42 miljard dollar in het FCT-programma geïnvesteerd. Succesvolle projecten zijn onder meer de Naval Strike Missiles en de Soldier Borne Sensor Systems.

Basisvereisten voor een project
  • Het moet een nieuwe, innovatieve aanpak voorstellen;
  • Het moet een aanzienlijke prestatieverbetering inhouden;
  • Het moet een besparing in tijd opleveren, waardoor de capaciteit eerder in gebruik kan worden genomen;
  • Het moet aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Direct betrokken zijn de Amerikaanse OSD, de landmacht, de marine, de luchtmacht en SOCOM. Bedrijven die menen over een product te beschikken dat aan deze vereisten voldoet, worden uitgenodigd een voorstel ter beoordeling in te dienen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen rechtstreeks contact opnemen met het FCT-programma (beschikbaar via de contactpersoon) of met de Nederlandse ambassade in Amerika.