Gisteren vond de online voorlichtingsbijeenkomst plaats over het Europees Defensiefonds, georganiseerd door VNO/NCW, MKB-Nederland en de NIDV, met bijdragen van de ministeries van Defensie en EZK, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze bijeenkomst past in een serie waarin VNO/NCW MKB Nederland de mogelijkheden van EU-financiering onder de aandacht brengt.

Directeur NIDV Ron Nulkes belichtte de rol van NIDV en met name de inbedding in een team van overheid en industrie dat zowel in het Haagse als in Brussel het EDF heeft voorbereid. Vanuit het ministerie van Defensie gaf KTZ Bart Escher een beeld van de mogelijkheden en benadrukte dat uitgangspunt blijft de defensiebehoefte.  De specifieke aandachtspunten waren vooraf met de deelnemers gedeeld. EZK en RVO schetsten hoe praktisch kan worden meegedacht met bedrijven over deelname in projecten van het EDF. Als laatste gaf John Weyne , Vice President Photonis (NIDV-deelnemer), een presentatie waarin hij de ervaringen in de proefprogramma’s van het EDF (PADR resp EDIDP) deelde.

Op 30 juni organiseert de Europese Commissie een informatiesessie over het EDF 2021 programma en zal rond die tijd ook de officiële “call for proposals “ worden gepubliceerd, mits deze op 28 juni door het EDF Programme Committee (waarin alle EU lidstaten zijn vertegenwoordigd) wordt goedgekeurd. 

Laatste nieuws

Nieuws: 19-08-2021

Directeur NIDV benoemd in EC Expert Group

Met de benoeming van directeur NIDV Ron Nulkes in de Commission Expert Group on policies and programmes relevant to EU Space, Defence and Aeronautics industry, heeft de NIDV een podium om de belangen van de Nederlandse defensie- en veiligheidssector direct in te brengen bij de Europees Commissie. Deze expert group ik ingesteld door de directeur-generaal Defensie-industrie en ruimtevaart (DEFIS) van de Europese Commissie.
NIKAG|Europa|NIDV nieuws

Nieuws: 12-07-2021

Nieuwe informatie EDF calls gepubliceerd

Nog geen twee weken geleden publiceerde de Europese Commissie de eerste opdrachten voor het Europese Defensiefonds (EDF) van 2021. Laatst zijn de laatste onderwerpen gespecificeerd voor een verzameling van 23 opdrachten met 37 specifieke onderwerpen die allemaal zijn verdeeld over 15 categorieën. Tegelijkertijd is er een verzameling van documenten gepubliceerd om de aanmeldingen in goede banen te leiden. Dit betekend dat de voorbereidende werkzaamheden kunnen beginnen.
NIKAG|Europees Defensie Fonds|Algemeen

Nieuws: 16-06-2021

Europees Defensieagentschap bevordert samenwerking via B2B-platform

In november 2019 heeft het Europese Defensieagentschap (EDA) een business-to-business (B2B) Platform gelanceerd, een online tool waarmee de defensieindustrie snel en gemakkelijk kunnen zoeken naar potentiële partners voor hun defensiegerelateerde projecten en programma’s. Het B2B Platform speelt in op de toegenomen vraag naar netwerken vanuit de industrie, met name als gevolg van de nieuwe defensie-initiatieven van de EU – zoals EDF. Deze initiatieven hebben ook gevolgen en voordelen voor de bredere Europese defensiegerelateerde industrie.
NIKAG|Europa|Algemeen